Hej!
Vi har köpt ett hus(mest för tomten) byggt 56 med stora sättningar, Det finns sprickor överallt, i källargolv och väggar, där det oxå glipar högst upp mellan källartaket och väggmötet. Lite fukt i källaren men inget mögel...På entreplan är det sprickor både inne och ute i grundmur och väggar.Golvet lutar invändigt i vissa rum. Ägaren har misskött taket och det finns fukt i pappen, det saknas hängrännor på vissa ställen vilket gjort att det finns genom fuktiga partier. Omdränering har inte gjorts...inga skador där än men det behövs tidsmässigt. Toalett och kök har nedrasat kakel och badrummet har inte renoverats på ca 20 år....Enligt besiktningen råds man att riva huset och bygga ett nytt, men jag gillar huset skarpt och skulle gärna se att det gick att rädda för samma kostnad som det kostar att riva och bygga ett nytt. Vi ska ta dit en till besiktningsman och fråga lite närmare om priser på eventuell renovering. Är det någon som vet hur mycket sådan här problematik kan tänkas gå loss på? Svårt att säga givetvis men kan man påla ett befintligt hus och rädda ett svårt sättningskadat hus? Vad kan det tänkas kosta att byta ut hela taket? Huset är 105kvm. (exkl.källare)

Tacksam för alla råd vi kan få!:)
 
Jag tycker att det låter som att det kommer att kosta minst lika mycket att fixa huset som det skulle kosta att riva och bygga nytt.
Har huset mycket affektionsvärde eller motsvarande så kanske man ändå väljer att renovera. Men handlar det om att påla, byta tak, fixa alla kök och badrum....

Du kan ju kolla lite på vår hemsida för att få en uppfattning om omfattningen av jobbet. Vi är nu inne på vårt tredje år med renoveringen och utbygnaden av vårt hus. Det hade naturligtvis gått fortare om vi hade hyrt fler hantverkare och gjort mindre själva, men omfattningen av jobbet är ju samma oavsett.

pinebar
 
En avgörande fråga för ert fortsatta arbete och beslut om rivning eller renovering är om sättningarna fortgår eller om de har stannat av. Av någon anledning låter det som om de fortgår, men det är bara ett intryck.

Jag tror ni behöver någon som kan hjälpa er att bedöma situationen med marken under huset, och får ni någon som kan sin sak har ni lika stor nytta av det oavsett vilket alternativ ni fastnar för i slutänden.

Får ni väl läget stabilt under huset är väl renovering inte lika besvärligt. Var finns skiktet som rör på sig? Ligger det direkt under huset eller ligger det flera meter ner i marken? Ligger det grunt och sättningarna alltså ännu mer beror på slarv från bygget på femtiotalet är det kanske möjligt att gräva ur och fylla med singel eller betongplinta sig igenom ner till fast mark.

Det lär ta några år, men om ni gillar huset kan det vara roligare och kanske t.o.m. billigare än nybygge.

Pinebar! Var det inte en länk till din sida i ditt svar igår?

Ser fram emot rapporter från eire!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.