Vad är det för stora flagor i vattnet? Har björnfilter för all sand/grus men hälften verkar gå förbi filtret och förstör blandare och maskiner. Finns det något bättre filter som tar bort 100 procent av sanden? Byter filter varje vecka. Nuvarande har suttit 3 dagar. Har spolat brunnen men det verkar knte hjälpa. Vattenprov ok. En hel del kalk dock.
 
  • Vattenfilter med synliga smutspartiklar och sand fastnat efter tre dagars användning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bild på ett igensatt vattenfilter med synliga sand- och kalkpartiklar fastnade i de vita gallerstrukturerna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Flagorna ser ut som nån sorts algpåväxt elelr liknande?
 
Var skulle de algerna kunna komma ifrån? Har djupborrad brunn o hydropress. Filtret sitter på invattnet. Kan det komma från varmvattenberedaren på något sätt? Men det borde inte komma varmvatten dit. Måste kolla. Filtret har som sagt bara suttit 3 dagar så det kommer någon annanstans ifrån antar jag.
 
Kan det vara järnbakterier?
 
Vore konstigt om det kom från VVB, den sitter väl efter filtret?
 
Ja det gör den...
 
Om filtret ser ut sådär efter bara 3 dagar skulle jag säga att du behöver något annat än ett enklare partikelfilter.
Även om ditt vattenprov säger att vattnet är OK bör du låta någon som håller på med filtrering titta på det. Posta gärna provsvaret här. Analysen bör vara från ackrediterat labb.

Dom svarta prickarna ser ut som mangan, mangan är svårt att ta 100% med partikelfilter lik ditt. Mangan förstör gärna tvätt/diskmaskin mm. om det är mycket mangan i vattnet.

Dom bruna stora flagorna som ser ut som potatisskal(?) eller liknande kan jag inte svara på med det ser ju inte ut som dom skulle kunna ta sig genom ditt partikelfilter?
Bruna belägg har ofta samband med järn men ser lite märkligt ut i ert fall
 
Håller med Linus, posta analysen så kan alla kloka huvuden slås ihop.
Ett grovfilter centrifugerar vattnet för att stora partiklar ska slås ut. Detta kan många gånger frigöra bundet syre som då oxiderar järn och mangan. När sedan syret är borta löser sig metallerna tillbaka och vips så har du missfärgat toastolen.
 
En billig och enkel metod att börja med är att använda en vanlig hydrofor (finns beg.) där man släpper in vattnet i toppen på tanken som då syresätts av hydroforens luft. Det är då nödvändigt att demontera pumpens backventil och ersätta den med en backventil placerad några m ovanför högsta vattenytan i borrhålet. Hydroforen syresätts då varje gång pumpen startar och en avblåsningsventil släpper ut luften vid rätt nivå på hydroforen. Genom att spola ur bottenventilen då och då ser man vad som ev. sjunker till botten. Man kan då även flocka ut partiklar med billig aluminiumklorid. Överlägset helt enkelt.
Är problemen större bör man chockklorera brunnen, kom då ihåg att justera ned pH till under 6 med saltsyra. Detta kan göras i kombination med att man högtrycksspolar brunnen.
 
Redigerat:
Jag ska posta vattenanalysen vid tillfälle. Partiklarna har jag inga problem med, det är grus/sand. Men de där flagorna vete katten vad det är.
 
Resultatet
 
  • Bild av ett analysresultat med kolumner för metod, analys/undersökning av, resultat och mätnoggrannhet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Laboratorieanalysresultat med värden på metaller och radon i vatten, märkt 'Tjänligt med anmärkning'.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vad har du för tryckkärl? Hydropress eller hydrofor?
 
Hydropress
 
Risken är stor att det är lera som spökar, då hjälper inte mycket. Man kan sätta i 20" grovfilter, ett 5 mikron och ett 1 mikron efter det. Men tyvärr kryper lera genom dessa också tillslut.
Det ända som sticker ut är COD, långt under gränsvärdet på 8. Men det finns organiska ämnen i vattnet.
Eftersom du har hydropress har du ingen oxidering som skulle förklara partiklarna.

Lyft av locket på toastolen och känn i botten, leran bildar ofta ett fint sediment i botten.
 
Ingenting i behållaren till toan. Menar du att de här gulbruna flaken skulle bero på lera? Lr menar du bara partiklarna i form av grus och sand?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.