Vi bor i en villa från 63 med en stor öppen spis i vardagsrummet (90 hög och 80 bred). Spisen har inte murad yta utan den är klädd i skiffer (som antagligen är original). Vi funderar nu på att sätta in en insats i spisen för att få en annan typ av eldning i den samt att minska risken för att det ryker in.
Är det någon som har tips på var man kan hitta en insats modell större?
Eftersom det är skiffer så kan det nog vara svårt att hitta nytt att komplettera med ifall glappet mellan kassett och kant blir för stort och att ha ett stort galler runt är inte ett alternativ. Täckplåt kan naturligtvis funka för att täcka upp viss del av utrymmet men vi vill gärna att kassetten tar upp så stor yta som möjligt då den är en väldigt central del av rummet.
 
De flesta insatser behöver ordentligt med utrymme runt, och framför allt ovanför, för att den varma luften som värmts runt kaminen ska ha nån chans att komma ut i rummet. ev inklädnad runt får nog ske med ett nät där luften kan cirkulera igenom. Enda insatser som är tänkta att kunna tätas runt har en dubbelmantel och ev fläkt. tex http://www.camina.se/shop/ws19/40319/art36/21385936-0f13c0-Teknisk_information_Warmo_exklusiv.pdf Fläktar till kaminer brukar ofta skapa såpass högt ljud, även på lågfart att det blir ett irritationsmoment och många drar ur elsladden med höga rökgastemperaturer och naturligtvis kass verkningsgrad som följd. 80 bred o 90 hög är ingen stor spis och passar utmärkt till en vanlig standardkassett på 55 x 55 cm utan att den ser liten ut. Ställ in nåt ,kartong el likn,med de måtten och prova
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.