Bor i Uppland, har eller hade en fin blandhäck på solig sida som skymmer insikten till vårt hus. Mitt i den stod en fin lummig gammal hägg som nu knäckts av vind . Kvar är en stubbe och ett stort tomrum på ca 3 m där häggen fyllde ut. Funderar på sätta ny hägg eller sätta dit fläder. Har ni några bra tips, och vad skulle ni ha gjort? Vill ha både insynskydd och något fint, utan att vänta 20 år.
 
Det är tyvärr Häggens lott, de är inte de mest stormsäkra eller långlivade träden. Fläder växer som ett ogräs om jorden är tillräckligt fet och tillgången på vatten är god. Antar att det är någorlunda fuktigt med tanke på att där växte en hägg?
-En rödbladig variant kanske?
Rejält med kvävegödsel så knakar den iväg fort.

Den blir dock mer buskliknande (utan flitig beskärning) och har en förmåga att bli full med bladlöss(en bra egenskap faktiskt då den bladlusarten håller sig mest till fläder och därmed gynnar predatorer till bladlöss) Kanske inte den roligaste synen dock med stora svarta klasar med bladlöss.

Har själv en syrenhäck som jag planterat ett antal Robinia i. Har även motsvarande med fågelbärsträd i(torrare läge). Inget att lägga upp någon bild på då det är nyplanterat och kommer att ta några år innan de växer till sig. Där är dock målet att syrenerna stannar vid 4m och träden ska få bli stamkvistade på sikt upp till 5m höjd, så skalan passar nog inte för en mindre tomt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.