Hej,

Har tittat, träffat, tänkt, diskuterat och drömt hus och val av husleverantör så jag snart riskerar att bli omyndigförklarad av omgivningen...

...så kan någon råda/dela med sig av egen erfarenhet när det gäller:

1-planshus i vinkel, 120-130 kvm boyta, 2 sovrum, eventuellt kopplat dubbelgarage, valmat tak, byggort Västkusten.

Vi vill hellre satsa våra pengar på utförande och standardnivå än på stor yta, därför bygger vi ovan nämnda storlek. Har hittat och köpt en perfekt platt tomt vid havet vid en återvändsgränd.

Vi har sållat bland tillverkare och vet nu inte vilken vi skall välja av följande eftersom ingen av dem i våra ögon skiljer sig så mycket från de övriga att de bör "gallras":

- TrivselHus
- VarbergsHus
- OnsalaVillan
- Lövsta Trähus
- Myresjöhus

Pliiiiis - some advise? Gärna utförligt!

Tack!
 
kan inte ge dig något utförligt svar just nu, men enligt mig finns det en av nämnda husleverantörer som skiljer sig väsentligt och det är Varbergshus. Efter att vi gått igenom ett antal offerter från divere husföretag stod klart ganska snabbt att Varbergshus kunde leverera till ett avsevärt bättre pris än någon av de andra, och det till en standard som åtminstone vi är imponerade av. De är ju lösvirkesbyggare och det tar något längre tid än ett modul-hus, men fördelarna är många. Vi skall bygga ett egenritat hus med varbergshus med byggstart nästa år. :)
 
Om jag har förstått rätt så är väl ingen av ovannämde modulhus, som ä-hus, hjältevadshus, smålandsvillan (altså hela huset byggs på fabriken för det kommer till tomten). Dessa firmor levererar stommen färdigbygd, sedan byggshuset invändigt över en viss tid. Detta ökar ju möjlighetarna för enga ideer avseende planlösning.

Du kommer att finna nöjda och mindre nöjda byggare m alla hustillverkare. Det vore kanske litt hjälp om du berettade vilka hustyper du har tittat på hos dom som har kataloghus. - lövsta är väl arkitektritat. Vad som levereras som standard skiljer sig ochså åt, samt hur flexibla dom är, men jag kan inte svara exakt för vem och vad.

mvh hanneli
 
Det finns ju ytterligare en husleverantör som inte finns med på list ovan; men jag jag tycker platsar väl in i ligan, kanske rent av skulle vara mitt första val. Nämligen Vallsjöhus.

Jag har själv inte byggt med dem (ännu) men det beror endast på att jag inte fått den tomt jag vill ha för att bygga.

De är mycket flexibla, bra standard, och vettig prisbild.
 
Hej,

Tack för svar!

De enda vi inte har träffat ännu är Lövsta Trähus, men än så länge kan jag säga att vår spontana erfarenhet ser ut så här (helt utan rangordning):

- TrivselHus: Mycket professionellt mottagande både i presentation av företaget, byggbeskrivning, idéer och kunskap för att tillgodose våra planlösnings och ekonomiska önskemål.
- VarbergsHus: Absolut största besvikelsen, snurrig personal, dåligt pålästa vad dom hade som standard, mycket märkliga kommentarer till vad som "borde" gå att bygga i form av tekniska lösningar och ett tämligen stort ointresse av att vilja sälja ett hus! Dessutom verkar VH vara konkurrenskraftiga för dem som vill köpa en lös hussats för egen byggnation med helt egenhändigt kontrakterade entreprenörer - men när man som vi vill ha nyckelfärdigt hus kan dom erbjuda det så när som på schakt och markarbeten och i den färdigställandegraden har dom hittills gåt bet ett par hundra tusen på ett likvärdigt hus jämfört med TH - inte direkt vad man hade trott.
- OnsalaVillan: Ganska likvärdigt byggnadssätt som VH, men de arkitektoriska kunskaperna och tekniska tillmötesgåendet de visat oss prov på är hittills helt utom konkurrens jämfört med alla vi träffat hittills. Kommer vi med idéer så blir varje gång resultatet att dom snabbt (2-3 dagar) återkommer med en lösning som innehåller dessa idéer PLUS flera förbättringar vi inte haft den tekniska kunskapen eller erfarenheten att själva komma på i sammanhanget. Sedan är det raka besked, snabba svar, vettiga priser (än så länge) och slutligen det viktiga faktum att dom verkligen ger sken av att vara intresserade av oss som kund och tar sig tid!
- Lövsta Trähus: Har inte träffat ännu, men de har ju underbara kataloglösningar så vi ser fram emot mötet!
- Myresjöhus: Här finns kompetensen helt klart, men tyvärr är det uppenbart att det är stordrift som gäller, säljare är säljare och det är dem vi träffar och dom kan inte varken rita en skiss eller komma med några vettiga egna svar på lösningar utan vill hela tiden bara anteckna vad vi tycker och sedan via sina ritare återkomma med en skiss efter 3-4 veckor, oavsett vilken liten ändring det än må vara - då blir det en lång byggprocess...men en sak är dom helt överlägsna på än så länge: dom lämnar utan omsvep en hur lång exakt specad "prislista" på alla tänkbara tillval vi räknar upp så att vi hela tiden kan kalkylera och prioritera själva - det är suveränt för detta är någonting de flesta har rätt svårt att haspla ur sig.

Pedda_P: Vart bygger ni någonstans? Tittade på ett VH igår och utförande såg rätt bra ut, dock var det lite väl många anmärkningar som säljaren tog upp i fastighetsbeskrivningen som skulle åtgärdas av VH vid 2 års kontrollen för att vi skulle tycka att det var normalt, mycket slarvfel och en del större grövre och bökiga fel att åtgärda. Men vi har inte skrivit av dem, men dom måste verkligen rycka upp sig för att vi skall räkna dom som en spelare i samma nivå (i seriositet och kunskap) som TrivelHus och OnsalaVillan.

Hanneli: Hos TH har vi tittat på GreenLine 731 som vi ändrar och ritar om, hos OV tittar vi på 138/152 och hos Myresjöhus tittar vi på Duett och Ancora som ritas om. Eftersom vattenburen golvvärme, centraldammsugare, helkaklade badrum, klinker i kök/bad/tvätt/extra wc och entré är ett krav och allt detta tillsammans med en enligt vad vi kan se högsta standardnivå finns hos TH skall det bli intressant att se vad kalkylerna hamnar på när de kommer, märkligt nog är inte TH dyrast i de förhandsbesked vi fått, vilket vi inte hade väntat oss.

Rodge68: Vad är det hos VH du tycker är extra positivt och vilka av de andra har du haft mindre lyckade kontakter med som VH har lyckats bättre med?

 
TMC,

som du säger så är jo allt vad du har i listan (och mera till) jo standard hos TH. :)

Om du vill ha ett lite annarlunda vinkelhus, så kan du jo tittta på arkitektens skiss 500. Det är 140m[sup]2[/sup]. Vet inte om det passar på eran tomt, men det kan skert ge lite idéer!
Vi skall bygga ett sådant, och jag tror verkligen att det bara blir HUSET :D

Du hittar huset i katalogn - och du är välkommen att titta på våran hemsida - Direktlink till planlösningen http://server.lindhardsen.org/banva...content&task=view&id=18&Itemid=26 ;)

Lycka till
 
Vi har fastnat för OnsalaVillan. Dels för att vi tyckte de var mycket prisvärda jämfört med andra. Dels för att vi har blivit mycket bra bemötta. Vi ritar ett helt eget hus, och har fått mycket bra input både från säljare (som f.ö. är anställd av OnsalaVillan), konstruktör och köksdesigner. De har engagerad personal, helt enkelt. Bygger med "äkta" totalentreprenad från grund och upp om man väljer nyckelfärdigt.

Att OnsalaVillan skulle ha likvärdigt byggnadssätt som VarbergsHus håller jag f.ö. inte med om. VarbergsHus bygger ju lösvirke. OnsalaVillan bygger färdiga väggblock i fabrik.
 
Hej hej,

det är ju så olika vad man gillar och fastnar för. Visst, hos Varbergshus kan det säkert uppfattas som lite snurrigt i början, men ju längre man kommer desto mer framgår det att de är väldigt ärliga från början med vad saker och ting VERKLIGEN kostar, och sen jobbar de för dig som kund och följer upp alla ideer, med det menar jag att de verkligen inte är några säljartyper vilket jag tycker är väldigt befriande - de lyssnar och tar det lugnt för att kunna ge dig vad du vill ha (inte vad de vill sälja), å andra sidan ställer det lite mera krav på en själv som kund i form av klara ideer och koll på vad man begär. Sen visade det sig att de har väldigt bra priser på sina inarbetade underentrepenörer samt material, eftersom de inte handlar upp schakt själva stämde vi möte med den firma de rekommenderade och fick ett väldigt bra intryck, samt kollade av referensjobb hos folk som nyligen byggt med VBG-hus och nämnda schaktfirma. För vår situation som innebar att vi p.g.a tomten var tvugna att rita själva/ alt. ta arkitekthjälp visade sig VBG-hus vara det bästa valet för oss.

Från början var fler husbyggare inblandade och precis som nämnt framstår Trivselhus som oerhört proffsiga och kompetenta men de tar också väääldigt bra betalt för sina tjänster/material, sen redovisar de inte alla kostnader på ett direkt ärligt vis tyckte vi (kan vara därför de inte framstår som dyrast i förhandsofferten), till sist blev det lite för mycket "säljare" över kontakten.

Hur som helst, hoppas det framgår varför vi rekommenderar dem, ur vår synvinkel är de flexibla med vad man kan bygga, man får mycket för pengarna, och de är bra för den som inte har bråttom (de säjer själva att de kunder som förväntar sig lika snabba ryck som hos pre-fab tillverkarna kan de inte hjälpa)

 
Vi har efter ca 6mån letande i kataloger,lusläsning av standard och offerter äntligen bestämt oss.
Vi kommer att bygga med Vallsjöhus som enl oss har en ganska hög std samt bra prisbild.
I övrigt så är dom lätta att ha och göra med,lyssnar på era önskemål,ni kan även lämna egen ritning.
 
Tjena allihop!

Vi tar kommentarerna i tur och ordning:

Lindhardsen

Skiss 500 hade nog gått att vända och arrangera så att det stämmer på vår tomt men vi behöver inte riktigt så stor boyta utan minskar ner lite på rumsfördelningen och kommer nog att hamna på kring 120-125 kvm boyta. Just det där med att TrivselHus olika planlösningar ger idéer stämmer mycket bra tycker vi för vi har nog de flesta kända (och en del okända) husleverantörskataloger hemma nu och det är inte så ofta man stöter på avvikande men ändå genomtänkta variationer i planlösningsinnehållet som när man bläddrar i TrivselHus kataloger.

Konsulten

Vi kan också intyga att OnsalaVillans personal/kontakt ger ett mycket seriöst och kunnigt intryck. Att de erbjuder totalt äkta totalentreprenad känns viktigt för oss och kan vara det som fäller avgörandet att vi låter OnsalaVillan bygga ett TrivselHus inspirerat hus åt oss ;D. Men, om det är så stor skillnad som du säger mellan VarbergsHus rena lösvirkesbyggsätt och att OnsalaVillan bygger i prefabricerade väggblock förstår jag inte varför säljaren hos VarbergsHus inte kan förlänga en huskropp med exempelvis 30 cm "för att våra byggenheter är minst 60 cm"?? Lösvirke är väl lösvirke och då skulle man väl i så fall kunna få ändringar helt utan fasta mått?

Pedda_P

En sak som förbryllar mig är att de flesta ändringar och tillval vi begärt pris på från VarbergsHus leder till att säljaren frågar (som vet om vår kontakt med OnsalaVillan) "vad har ni fått för pris från OnsalaVillan på det?" Det känns som om dom inte vill ge pris utan att veta vad vi fått för pris från konkurrenten för att å ena sidan inte ge högre pris och å andra sidan inte ge onödigt lågt pris och samtidigt gå miste om extra marginal? Sedan har vi visat upp skissförslag på huskroppar med både 7 och 7,70 m byggbredd där vi har offert från andra prefabtillverkare och då menar VarbergsHus att "det kan vi nog inte bygga utan att ha bärande vägg eller pelare i planlösningen för det går inte att göra så långa takstolar" Men det stora problemet är att det verkar vara en mycket segsliten historia att komma från "nog" till "kan/kan inte" och om detta går hos annan tillverkare bör det väl gå om man bygger helt lösvirkes? Men helt lösvirkes är det väl i och för sig inte eftersom det är ett annat bolag inom Derome-gruppen som prefabricerar själva takstolarna och då har dom väl de måtten att anpassa sina hus efter. Samma takstolar använder sig ju koncern-kollegan A-Hus utav.

Dr.Feelgood

Bollebygdshus har vi också talat med fast bara kortfattat - det känns och ser ut som om de förslag de har i sin katalog är lite av designen "snygg grundidé med tillägg av detaljer som ser hemmasnickrat ut" - men det kanske är tillfälligheter. Vilken typ av flexibilitet var det som gjorde att ni sållade ut dem från de övriga och som de övriga inte ville/kunde åstadkomma? Eller var de prismässigt mest intressant?

Peterotina

Vallsjöhus har vi hört en del om, både positivt och negativt - har inte fått material från dom trots två påstötningar så dom ligger tyvärr lite efter, hur ligger dom till jämfört med andra leverantörer och i så fall i jämförelse med vilka? Vad byggar ni för hus?
 
TMC skrev:
Men, om det är så stor skillnad som du säger mellan VarbergsHus rena lösvirkesbyggsätt och att OnsalaVillan bygger i prefabricerade väggblock förstår jag inte varför säljaren hos VarbergsHus inte kan förlänga en huskropp med exempelvis 30 cm "för att våra byggenheter är minst 60 cm"?? Lösvirke är väl lösvirke och då skulle man väl i så fall kunna få ändringar helt utan fasta mått?
Kan ju hända att de har begränsningar av byggtekniska skäl, även om de levererar lösvirke. Vet inte. Håller dock med om att det låter märkligt att det inte går att lösa. Allting borde gå att lösa till rätt kostnad. :)
 
Vi har fått offerter från Eksjöhus,Värsåsvillan,Anebyhus,Vårgårda samt en lösvirkesfirma sedan har vi fått många prisuppgifter här på denna sajten.
Det hus vi skall bygga är i grunden deras 155:a men förlängt med 1,2m samt förhöjt väggliv,blir då 176m2.
Tilläggas kan att vi ändrat i planlösningen så vi blev nöjda.Prismässigt dvs enl produktionskostnadskalkylen ligger dom t.om under Eksjöhus "Harmoni" som tillhör deras egnahemserie och då anser vi att det är betydligt högre standard hos Vallsjöhus.

Mvh
peterotina
 
Hej,

Vi fick Vallsjöhus katalog igår och skall sätta oss in i den för att se vad dom har som lockar!

 
Vi har inte stött på några hinder med Vbg.hus vad det gäller det byggtekniska, inte mer än där vi själva hade räknat lite knasigt och det var ju bara till hjälp. I början kom dock lite reservationer av typen "det kan eventuellt hamna en bärande pelare här eller där" men det kändes mer som att vi skulle vara förberedda på att de just kommer att ändra saker som behövs av byggtekniska skäl. I slutändan visade det sig dock att sådana saker (typ eventuell pelare) aldrig dök upp i vårat fall. Men det tar tid att få exakta svar, upp emot fyra veckor kunde vissa saker ta att räkna på, och innan hela huset var fädigt på papper så tog det 3 - 4 månader, så därför är det inget alternativ för den som har bråttom. Men för oss har det som sagt bara varit bra, vi har tagit det lugnt och har fortfarande inte bråttom, bygglov behandlas nu och vi räknar med byggstart under våren (cirka ett år efter första mötet)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.