Hej,

Vi har ett större sommarhus om ca 140 kvm med hel källare. Det har varit åretruntboende förut, så det har vedpanna, 2 acctankar om 500 liter vardera, elvärmepatron 6 kw och Ouman EH-201/L regulator till shunten. Denna kan fjärrstyras via SMS, så att vi kan dra upp värmen innan vi åker dit på vintern, samt ha koll på värmen/regelkurvor et.c.

Skulle vilja få ner elförbrukningen och kollat på luft/vattenvärmepump, både monoblock typ Nibe med värmeväxlaren på utsidan inbyggd i ytterdelen, samt "enklare" typ Jula där VV sitter inomhus. Tänker att pumpen ska orka driva underhållsvärme ner till kanske -10 grader, då det ofta inte går under några längre tider. När vi är där kan vi lika gärna elda ved för att få "full" värme. Huset ligger i Kopparbergstrakten.

Nån som kan råda vad som är bäst till sparsam budget samt var vi ska koppla på vv-pumpen; Retur efter shunt, separat slinga från/till acctank (som vedpannan har), eller var? Tänkte göra så mycket själv som möjligt, så tänker monoblock är bra då man slipper ha cert för köldmedia .

//Lasse
 
Redigerat:
  • Gilla
Superkewl
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.