Hej, vi bor i ett hus med öppen planlösning och högt i tak. Vi har trots "normal" inredning i huset, med extra matta och väggdraperi på ena väggen, en del störande akustik. Har någon tips på hur man på en snyggt sätt kan ta bort akustik? Har någon erfarenhet av ljudisolerande plattor e.l.? Tacksam för svar!
 
Jag antar att du med störande akustik menar ekoljud. Störande akustik kan annars vara vibrationer som fortplantar sig i konstruktionen och som gör att t.ex. porslinet skallrar i ett köksskåp när man går normalt flera meter därifrån.

Absolut vanligaste orsaken till ekoljud är panoramafönster, sten/betonggolv, stora tak eller större nakna väggpartier. Fönster åtgärdas bäst med gardiner och gröna växter. Ibland har man snålat lite för mycket och valt för tunt glas, och då får man vanligen ta fram plånboken igem. Golv åtgärdas med mattor eller avgränsare som minskar större sammanhängande ytor. Väggar botas bäst med tavlor eller kanske tygstycken. Även i tak kan t.ex. ett segel eller liknande hängas upp som direkt tar bort ekoljud. Det är inte så vanligt med sådant här i privatbostäder, men gå ut i offentliga miljöer så förstår du rätt så snabbt varför de har stora gröna växter framför de stora fönstren t.ex, eller varför stora konstverk i taket är så populära.
 
Det finns skisnygga stora fyrkantiga grejor som ser ut som tillrundade äggkartonger som sätts upp på vägg för att dämpa ljud, de är framtagna för att se snygga ut. Tyvärr vet jag ej vilka som gjort dem, har ej bild heller....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.