En villa med källare där källarväggen är uppbyggd med 30 cm betonghålsten och övriga väggar är uppbyggda med 27.5 cm lättbetong (siporex). Hjärtväggen är uppbyggda med 20 cm lättbetong. Är den konstruktionen tillräckligt stabil för att göra ett taklyft och bygga på en våning eller bör den förstärkas?
Finns någon konstruktör på forumet?
 
Jaså, jaha......ingen konstruktör på detta forum.
 
Tack, vilken bra idé. Varför skriva i byggahus.se när gula sidorna finns...............det måste tagit lång tid att tänka ut det fina tipset.
 
Jag har en liknande konstruktion av källarväggarna, så det bör duga. Hur är stommen konstruerad??? Stående plank i ytterväggarna är ganska vanligt på äldre hus och det är en stabil konstruktion som tål en hel del last. Sedan beror det på planlösningen i befintligt bostadsplan, har du öppen planlösning behöver du lägga in en längsvående balk i det nya mellanbjälklaget. Den stagas med stolpe på källargolvet, andra änden jackas in i yttervägg...Såååja gladare nu, kanske ;D
 
Nu känns det lite bättre.
I befintlig plan är det bara lättbetongväggar. 27,5 cm i ytterväggarna och 20 cm i den vägg som går genom hela huset. Ingen öppen planlösning. Ingen plankstomme. Påbyggnaden är av modell mansardtak.
 
Vi har en sektionsritning på vårt hus med plankstomme och påbyggnaden.
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dokument/sektion Virginia 6_ny.pdf

obs. pga missöde i konverteringen så är pdf.en 1.6 meg har jag för mej.

Lasträkningen har vi skriven på papper, så tyvärr kan du inte få se den med mindre än att du drar till Stadsbyggnadskontoret i Sthlm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.