Hej!

Planerar nu nya köket och vill ha en ekbänksiva där jag har en inbyggnadsugn under och inbyggnadshäll över ugnen i bänkskivan.

Någon sa att träbänkskivorna inte klarar värmen från ugnen som stiger och då spricker bänkskskivan sönder!?!?

Har sökt lite på detta men har inte fått nån träff... Nån som vet?

Tack på förhand!

/Nisse
 
Hade en bokskiva på samma sätt, inga problem. Moderna ugnar är inte speciellt varma på utsidan.
 
Vi har hällen infälld i ek-skivan och efter mer än ett år har vi fortfarande inga sprickor. Vi lagar mat ofta och länge så varmt blir det allt. Samtidigt är vi nogranna med att olja skivan så man får väl hoppas...

Hur vanligt är det?
 
Beror på hur pass bra ekstavarna i ekskivan var torkade innan dem limmades ihop, samt att fibrerna lades i rätt riktningar så att krafterna tar ut varandra när träet rör på sig (tex sväller vid fuktig luft och krymper vid torr luft/ vid varm luft från ugn + häll). Köper du billigaste "arbetsskivan" från Bauhaus/Jula/annan bygghandel så finns chansen att den spricker. Köper du en avsett för köksbänkbruk står du ju starkare vid en reklamation ifall den skulle spricka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.