Hej

Vi totalrenoverar vårt kök och tänkte ha tre 60 cm väggskåp bredvid varandra med spottar på undersidan infrästa i en baldakin.

Vi är tveksamma om hur många spottar vi behöver undertill, räcker det med en spot per skåp, dvs tre stycken, eller är det för få? Vilken styrka på spotlighten är bäst lämpad?

Vilket avstånd rekommenderas generellt att man har mellan sådana spottar? Ska man ha många svaga spottar, eller få starka?

Tacksam för all hjälp!

/Anders
 
Hade satsat på 2 spottar per skåp för att få en jämnare belysning. Vad jag sett så finns inte starkare än 12 V/20W för infällnad i skiva. Skulle det bli för starkt ljus så finns ju möjligheten att koppla spottarna över dimmer och då kunna reglera till önkskad nivå på ljusstyrkan.

Lamporna kommer även att hålla längre om du har dom över dimmer och inte har full styrka på eftersom dom inte blir så varma då.
 
Jag håller med Holmis. Vi har 6 x 12V/20W på 220 cm överskåp (2 x 80 och 1 x 60 cm) och det känns att det är nästan i underkant för att få en bra fördelning, så sex st på 180 cm blir nog optimalt.

20-wattare med dimmer är vi väldigt nöjda med att ha. Praktiskt att både kunna ha "mysljus" och riktigt starkt ljus alltefter behov.
 
Beror helt på vilken typ av användningsområde för underliggande yta. Ska du ha ytan som arbetsyta skulle jag inte rekomendera halogenspot över huvud taget. Problemet med halogen är att det ger starkt ljus på liten yta men inte ett behagligt arbetsljus. Att du ser det i utställningar och tidningar beror på att dom vill skapa stämning i bilden. Rekomenderar istället lumilysa 13/20watt lågprofilarmatur ( är ca 20 mm i bygghöjd ). Ska du bara ha det som dekorativ belysning så rekomenderar jag 6 x 20w halogen.
 
Är inte 20W väldigt starka? När jag frågat runt lite så har jag fått svaret att 10W nästan är i starkaste laget. En på en elbutik sa att han bytt hemma själv till 5W i sina. Både Ballingslöv och Kvik, som har likadana spottar men helt olika priser på dem, har 10W i sina kök.

Det är olika inbyggnadsdjup på 20W och 10W varför jag i alla fall valt 10W och kommer att sätta en per skåp men blir ju lite tveksam när det talas om både dubbla antalet och dubbla styrkan. Nu har jag iofs väldigt bra allmänbeslysning i taket, 6*20W spottar i taket.

Har även spottar i spisfläkten på 2*10W.
 
Redigerat:
Den fulla ljusstyrkan av 20W kommer väl till pass när man städar, diskar ur långpannor och annat som kräver att man ser bra. I många andra situationer skulle det däremot bli både för starkt och för varmt. Så 20W är bra men inte utan dimmer.

Har också 2*10W i fläktkåpan och har svårt att tycka att det är i starkaste laget....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.