Jag bygger 1.5 plan där vi inreder övervåningen helt själva och jag gillar takspottar! Min eminente far hjälper oss och ska bland annat dra all el där uppe. Jag har bestämt mig för 4 spottar i badrummet och 1 i övre hallen. Pappa vägrar sätta in dem och hotar dessutom att göra mig arvslös om jag sätter in de här spottarna eftersom baljorna är rena rama energiutsläppet eftersom de pressar undan så mycket isolering och all värme kommer försvinna rakt ut den vägen!

Jag behöver hjälp att motivera pappa att ha kvar mig i testamentet OCH få in mina spottar! Förlorar vi verkligen så mycket energi på detta? Jag menar, att gå på toa kanske tar 2 minuter, hur mycket energi hinner försvinna under den tiden?? Han pratar dessutom om någon annan typ av spot, någon lågenergivariant eller liknande, och menar på att det är byggfel att sätta in vanliga spottar i ett yttertak (jag har 240 mm lösullsisolering). Någon elkunnig som har motbevis (helst fakta!!)??
 
Det handlar ju inte om energi från lampan. Utan du "punkterar" isoleringen utt till yttertaket.

Nu vet jag inte hur tjock isolering ni har i taket men sannolikt så kommer "pottorna" som måste upp för att förhindra att lamporna antänder taket, sticka upp 15 cm ut i isoleringen. Du får alltså områden med 15 cm mindre isolering. Detta skulle till och med kunna resultera i att du får kondens upp i pottorna (när lamporna inte är tända) med fuktskador som följd.

Detta är alltså inte ett problem just när lamporna är tända utan problemet är att det komemr att läcka ut värme hela tiden.

Red. Såg just nu att ni har 240 mm lösullsisolering. Mer än 2/3 av den skulle alltså gå förlorad. Sedan om man bortser från risken med kondens och kallras från spottarna, så ur värmeekonomi synpunkt kanske det ändå inte behöver vara så allvarligt, det är ju ändå en rätt liten yta som kommer att i princip sakna isolering.
 
RilleRock
Varför lägger inte gubben på lite lösull ovanpå pottorna med? ::)
Det är ett av grundskälen till pottor.
Allså att man skall kunna isolera så nära spotten som möjligt utan att det skall utgöra brandrisk.
 
Du har ju även ventilationskanaler som går i lösullen i taket på övervåningen väl, borde blir samma sak isåfall.
 
RilleRock
M@ZE skrev:
Du har ju även ventilationskanaler som går i lösullen i taket på övervåningen väl, borde blir samma sak isåfall.
Japp de skall isoleras.
 
Jag har samma problem/fråga.

Funderar på spottar i snedtaket i badrummet.
I mitt fall är det bara 20cm isolering mellan innertaket och ventilationskanalen under yttertaket. Om jag väljer 50W spottar måste jag ha burkar som är 15cm höga vilket bara ger plats för 5cm isolering.
Väljer jag 35W spottar blir det 10cm burk och 10 cm isolering.

Vad tror ni? Blir det kondens i burkarna?
Är 5 (10) cm isolering löjligt lite, d.v.s. kommer det kyla ner rejält vid burkarna?

Har en annan fundering.
Varför krävs så mycket luft ovanför spottarna?
Varken isoleringen eller gipset lär ju brinna. Är det själva lampan som inte klarar värmen?

Tacksam för svar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.