Sätt dem framför respektive köksskåp, ca 20cm,eller vad som krävs för att de inte skall ta i luckorna.
 
satte upp sista spotten i köket för några timmar sedan,
själv satte jag dem så att de lös lagom på skåp, väggar och arbetsbänk, dvs lite 'huller om buller'

min rekomendation är helt klart att du ska sätta dem efter hur du vill ha ljuset, ljuskäglan gör mer än själva placeringen av spotten...

hur svårt det än är att medge det, efter att ha byggt spontat innertak i hall och kök med nedsänkta spott i, hur ofta kollar folk i taket egentligen?
nej, placera spotten på ett sätt så att ljuset kommer till sin rätt, så har du placeringen given.
 
Bra belysning i köket innebär dels bänkbelysning från överskåpen och nedåt samt takbelysning som sitter en bit "utanför" bänken. Har du lysrör räcker det med att sätta en "linje" mellan skåpsraderna men med spots rekomenderar jag att du sätter dom liksom i två linjer; varannan höger, varannan vänster osv. Ungefär som slalompinnar. Om de är riktbara så är det ju bara att rikta in dem på de platser där du behöver mest ljus. Tänk dock på att spots även skuggar mer än lysrör, så du kan inte sätta dem för långt bort från bänken de ska lysa på eftersom du då själv kommer stå i vägen för ljuset när du jobbar.

Huller om buller med eftertanke är bra, men du har väl inte köpt en massa spots för att sätta upp dem huller om buller?
 
Varför inte sätta dom som 5:an på en tärning?


* *


 
Oops allt kom inte med, alltså som nedan menar jag:


* *

*

* *

Sedan har du ju belysning under köksskåpen!

:) Roseanna
 
Vi har satt 12 takspotar i vårt kök och mitt råd till dig är att mycket noga tänka igenom hur du vill att ljuset ska "falla" från spotarna.
Tex. om du belyser överskåpen i köket så planera så att du får belysningen placerad så att du inte "missar" någon del av köksinredningen vilket omedelbart, när du tänder dem, ger illusionen av att det "saknas" några spotar, det blir nämligen väldigt tydligt med den typen av belysning, strunta i hur "formationen" ser ut i taket, det är det minst synliga utan koncentrera dig på ljusflödet som varje enskild spot ger.
Om du vill ha belysning som fungerar som arbetsljus när du har maxpåslag så placera inte spotarna längre ut från väggen än 60-65 cm annars får du belysningen "i nacken" när du jobbar i köket.
Installera absolut en dimmer, vilken gör att du har nytta av dina takspotar oavsett vad du gör eller inte gör i köket dvs. arbetsljus ena stunden och rent dekorations/mysljus nästa.
Satsa hellre på ett "fempack" spotar till om det verkar behövas och planera din ljussättning ordentligt, det har du igen tusen gånger om ;)
Tänk sen också på att du kan förändra ljusspridning och effekten av din ljussättning mha. olika spridningsvinkel på lamporna :)

//Christina.
 
Jag skulle vilja ta upp denna tråden igen och söker efter fler synpunkter hur man ska placera spotar. Vi håller på att bygger så vi kan tyvärr inte testa ljusfallet på plats, men i köket ser ut så här i alla fall. http://salstatosee.blogspot.com/2009/10/ny-koksritning.html. Och planlösningen så här:http://salstatosee.blogspot.com/2009/10/planlosning.html. På planlösningen har vi ritat in spotarna i köket som ni kan se, men nu börjar vi tro att det är bättre att placera ut dem närmare väggarna så att ljust riktas mot köksskåpen istället. Men hur ska man tänka? Takhöjden är 250 mm.

F.ö. känns det fel även i wc och bad också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.