Hej på er!

Detta är mitt första inlägg här så jag får väl presentera mig lite snabbt i vilket fall.

Jag heter Christian, är 22 år och bor i Göteborg. Jag bor nu i en liten tvåa i Majorna men kommer snart flytta till en bostadsrätt i Högsbo. En trea. Där i kommer jag vilja göra diverse ändringar jag inte kunnat i denna hyresrätten. Det jag kommer pilla med främst är ljus och i nästan alla fall spots.

Denna frågan kommer, indirekt, ifrån min flickvän som jag bor ihop med. Hon ville GÄRNA ha spots i duschen. Jag vet inte riktigt hur man löser detta.

Spots för den zonen har jag hittat, på IKEA faktiskt, som kostar 89:- för tre stycken! Skitbra pris, inte sant? Hur som helst, att köpa lamporna kan ju vilken jävla idiot som helst klara av men sedan att bygga upp något slags tak i en dusch och sedan kunna fixa så att inte taket ruttnar efter ett år krävs lite erfarenhet och vett bakom vilket jag inte har något av. Iaf inte i detta område ;)

Så, frågorna är;

1. Vad använder man för "tak"?
2. Vad tätar man med i kanter? Sicilon?
3. Något annat man behöver tänka på?


Sen för att inte göra er allt för rädda kan jag säga att jag har tillgång till en elektriker som hjälper mig med det praktiskt och ifall han av någon anledning inte kan så gör jag det inte.

Så, det var min första tråd, hoppas ni kan hjälpa mig och svara nu!
 
Här är föresten en dålig bild, men tyvärr den enda, på badrummet i fråga!

lgenhet30107ji.th.jpg
 
Välkommen till Byggahus!

För att kunna installera spottar (antar att du menar infällda i taket) så måste du ha en fri yta mellan det gamla innetaket och det nya. Du måste alltså sänka taket. Detta gör man lättast genom att helt enkelt regla upp ett ramverk några cm ner på väggarna. Hur mycket du behöver sänka taket är ju beroende på hur mycket spottarna bygger på höjden. (Brukar stå på produktinformationen) Har du isolering i närheten av spottarna så behöver du skyddsburkar pga att spottar blir varma och kan annars orsaka brand. Dessa skyddsburkar kan man antingen köpa färdiga för ca 100:- st eller kan man tillverka dom av tomma 2,5liters målarburkar som kostar ca 20:- st i färgaffären.

Ang. material i taket så kan du använda dig av gips, panel eller vanliga Huntonit-skivor. Ett badrumstak ska inte kunna mögla! Då har man väldigt dålig ventilation!

Täta med silicon mellan spottar och tak är inte nödvändigt.

Lycka till!
 
Tack för svaret! Så ett badrum skall alltså inte vara blötare än ett annat, på lång sikt, utan ventialtionen skall sköta det? Då kan ju jag använda samma reglar och gips i hallen (har tänkt samma sak med spots i hallen nämligen) i badrummet! Jättefint!

Skall man måla med någon bra plastfärg, efter spackel, på gipset sen? Antar att vatten direkt på gips inte är att rekomendera.

Sen tänkte jag på sladdarna och så. Jag vet att jag kan fråga elektrikern men eftersom han är en vän till min mor vill jag inte sätta han i allt för mycket arbete så jag vill gärna göra så mycket som möjligt innan. Måste man täta på något vis runt sladdar, kopplingar och så? Det enda han behöver göra är ju att koppla in spottarna till en knapp. Funderar dock på att köra fjärrstyrning via vanliga dosor man kan köpa överallt. Det gör ju allt lite enklare och den dosan som man styr via fjärren kan man ju isolera helt i en vanlig påse!

Sen tänkte jag på högtalare. Dessa skall sitta ut mot badrummet på bilden och inte nedåt i duschen (det skulle väl vart att ta i antar jag). Kan man ha vanliga trevägshögtalare som är tänkta för bilen? Gäller samma sak som med spottarna att de borde klara sig fint utan isolering?

 
Du skall använda en speciell våtrumsfärg när du målar taket, kostar en slant och luktar framför allt apa en stund ;)

Ingen speciell tätning, dra fram VP-rör (flexslang) och fäst desa så blir lysmasken säkert jätteglad, typ:
spot_burk.jpg

Ehhh, fjärrstyrning.. varför inte en vanlig dimmer i strömbrytaren!?

Köp gärna högtalare för marint bruk, de kommer att överleva längre!
 
ByggaNytt skrev:
Du skall använda en speciell våtrumsfärg när du målar taket, kostar en slant och luktar framför allt apa en stund ;)

Ingen speciell tätning, dra fram VP-rör (flexslang) och fäst desa så blir lysmasken säkert jätteglad, typ:
[bild]

Ehhh, fjärrstyrning.. varför inte en vanlig dimmer i strömbrytaren!?

Köp gärna högtalare för marint bruk, de kommer att överleva längre!
Okey.. Det verkar ju inte allt för svårt :p

Varför jag vill ha fjärrstyrning är för att det är fräckt och för att elektikern kanske inte har tid att jobba gratis hur mycket som helst.. Det är väl rätt jobbigt att dra kablar till en brytare som inte ens finns i dagsläget. Man måste ju sätta dit en sådan också och det är ju jobbigt bara det plus att det är helkaklat här så att det blir ännu lite jobbigare.. Eller har jag fått något om bakfoten?
 
Gutte skrev:
Ang högtalare i badrum så håller jag på med mitt badrum nu och där blir det också infällda marinhögtalare i taket. En i duschen och en ovanför spegeln. Köpte mina på www.kjell.com för 299:-. Inga värstinggrejer, men det är faktiskt helt ok ljud i dom.


[länk]
Tack så jättemycket!

Det behöver ju bara komma musik ur dem. Inget fancy..

Tack än en gång för alla bra svar! Seriöst forum!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.