Köpte spotlights för ett bra tag sen och nu när de ska monteras i badrummet så upptäckte jag att kablarna är väldigt korta, endast 50 cm mellan varje spotlight. Dock står det i instruktionerna att "maximal längd på de utgående kablarna till lamporna är 2m". Får jag alltså byta ut kablarna från 50cm till 2m? Trodde att man inte fick röra kablarna som följde med, men jag kanske har missuppfattat det?

Edit: Verkar som jag har missuppfattat vilket gör det hela lite lättare. Då har jag några andra frågor istället.
Nu är kabeln från transformator till första "spotsladden" 50 cm och sen är det 50 cm mellan varje "spotsladd". Får jag byta ut varje del till 2m alltså? De är ju anslutna med snabbkopplingar som man klickar fast (antar att många/alla är så), hur byter jag då enklast ut de kablarna? Känns som lite knepigt att bända ur stiften ur snabbkopplingarna för att byta kablarna, ska jag skarva dem istället?

En fråga till. Har en slang som går in över det sänkta badrumstaket. Svårt att få plats med tre uppsättningar EKK där i (har tre transformatorer), och lampsladdar som sitter i transformatorn nu får väl inte fastmonteras i en kopplingsdosa? Kan jag då dra en EKK och sätta Wago för att dela upp, utan ytterligare kopplingsdosa?
 
Den längsta sträckan som det går ström från trafon får vara max 2m. Så det skall alltså vara 2m till den lampa som sitter längst från trafon.

Osäker på om jag fattat frågan rätt: Men om du skall skarva kabeln med ex. wago så måste det ske i en kopplingsdosa eller liknande. Du får inte skarva fritt i luften. Trådarna som går inne i EKK kabeln får överhuvudtaget inte gå synliga fritt. Yttermanteln skall alltså gå intakt in i en kopplingsdosa. Isoleringen på trådarna är inte tillräcklig, den måste vara kompletterad av manteln på kabeln, eller koppligsdosa eller Vp rör etc.

Ev kan du koppla vidare med godkänd kabel från ingången på första trafon till andra osv.
 
Finns trafos som ger möjlighet för 20m kabel.
 
Ja, det går bra med en konventionell järnkärnetrafo. Tänk dock på att kablarna kan behöva dimensioneras efter sträckan. Dimmer får också väljas med hänsyn till den mer svårdragna trafon.
 
Okej, vad gäller kablarna till lamporna så klipper jag bort dem och drar nytt från trafon, så får de gå parallellt iställer. Då måste det ju vara 2m på varje lampa eftersom kablarna är för sig?

Lampsladdar (som sitter efter transformatorn) får väl inte kopplas in fast i en kopplingsdosa? För annars vore det nog inga större bekymmer att dra tre sådana i slangen/röret till kopplingsdosan.
Några andra trafos är inte aktuellt utan jag jobbar med det jag har nu.
 
EKK är det minsta som krävs eller? EKRK?
 
ThomasLindgren skrev:
EKK är det minsta som krävs eller? EKRK?
EKRK: Endast för öppen och fast förläggning i torra icke brand- och explosionsfarliga rum. M.a.o. inte tillåten i badrum eller att dra i rör.

Så kör du på EKK.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.