Hej!

Hur fungerar det här med faser egentligen, om man har en spis med tre faser, går det att "koppla fel" på faserna eller är de lika på så sätt att vilken faskabel som helst från spisen kan kopplas till vilken faskabel som helst i väggen? Om inte, vad blir det för problem att inte ha rätt fas till rätt fas? Gäller samma för tvåfas?

Tack!
 
En spis är inte beroende av ''rätt'' fasföljd.
Det som däremot måste vara rätt kopplat är skyddsjord och eventuell nolla.

Är spisen märkt 400 v 3 och/eller 400 v 2, då används ingen nolla.
Är den däremot märkt 400 v 3 N, 400 v 2 N , 230V på typskylten då krävs alltid nolla i sverige. Det senare alternativet är vanligt på induktionsspisar.
 
Redigerat:
  • Gilla
KantarellKungen
  • Laddar…
Precis. Fasföljd spelar t ex roll när man försöker få något att rotera. En trefasmotor kommer t ex att gå åt olika håll beroende på fasföljd, men en spis blir lika varm oavsett.

(Och en tvåfasmotor har ingen definierad rotationsriktning, utan den snurrar glatt åt båda hållen oavsett fasföljd, bara man fått igång den. Dessa är extremt ovanliga. Men även de blir lika varma oavsett vilket håll de går. :))
 
Tack för svaren!

Vad är potentialen mellan de olika ledarna (faser, nolla, jord)? Är det samma potential mellan ex faskablarna i spisen och faskablarna i väggen?
 
I en fungerande 3 fasanläggning i sverige har man följande spänningar i förhållande till jord.

Faser - skyddsjord c.a 230 v
Faser - nolla c.a 230 v
Nolla - skyddsjord 0 v
Mellan faser c.a 400 v

I spisen är det samma spänningar när den är ansluten.
 
Redigerat:
Mellan de olika faserna så har du 400 Volt och mellan en valfri fas och nollan så har du 230 Volt. Mellan en fas och jord har du också 230 Volt och mellan nolla och jord har du noll Volt ifall allt är som det ska.

Det är samma potential i väggen som det är ute i spisen ifall vi bortser från eventuellt spänningsfall i ledningarna, vilket man kan göra i alla sammanhang som förekommer i vanliga hushåll.
 
Nu går vi in lite längre i teorin med följande fråga: hur mäter/ser man skillnad på jord och nolla ifall de har samma spänningsförhållanden? Vi kan anta att det inte går att utläsa mha färg på kabeln. Har elektronik som en del av min utbildning så man kan väl säga att jag är fascinerad av ämnet, i alla fall lite grann.
 
Donald-Duck skrev:
Det enda säkra sättet är att kontinuitetsmäta, alltså kontrollmäta att jordledningen verkligen har kontakt med jordskenan inuti elcentralen.

Skumma igenom den här tråden vet ja, [länk]
För att kunna en riktig kontinuetetsmätning så måste anläggningen frånkopplas ( stängas av) och noll o skyddsjordsskenan separeras. Det finns även en fallgrop om gruppen är får jordning via en annan strömbana t.ex via diskbänk - vattenrör - varmvattenberedare( eller pump). Då kan en enkel kontinutetsmätning med en summer visa på att allt är ok trots att en korrekt jordanslutning saknas.
 
Det kan vara frestande att koppla loss PE-ledaren från PE-plinten för att kunna mäta PE-ledaren isolerat. Men elsäkerhetsverket har enligt uppgift utfärdat en anvisning om att så får man inte göra vid kontinuitetsmätningen (jag har dock inte sett den - någon?). Anledningen är att det har förekommit att folk glömt bort att koppla tillbaka PE-ledaren. Det finns ingen "mängd" angiven, om det är ett (1) enskilt fall, eller 1/1000 eller nåt, men så är det.

Däremot får man sära på N-plinten ifrån PE-plinten. Obs att det är N som kopplas bort här, PE är fortfarande inkopplad.

Detta gör det ju svårt att mäta att PE-ledaren är suverän. Men det kanske finns sätt, nya mätmetoder?

Men nu var frågan hur man mäter skillnad på N och PE, och det går ju om man särar N från PE i centralen och sedan kontinuitetsmäter, vilket är väldigt enkelt om man har en JFB för då är det bara att slå av denna.
 
Fast om man pratar om att sära N och PE i centralen så bör man också påpeka att det är en rätt farlig operation (vilket kanske känns konstigt för den oinvigde).

OM du missar att koppla ihop dem igen innan centralen spänningsätts så får du flytande nolla, vilket kan göra att du får 400V i vissa uttag i huset. Hus har brunnit ner av sådant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.