T
Vi håller på att bygga en ny altan och har läst att man vid skarvning av trall ska skruva fast en spikregel 45x95 på var sida om bärlinan. Trallskruven är 55 mm lång. Trallen är 28 mm tjock. 27 mm kvar att fästa med. Frågan är varför man anger 45x95? Tänker att det räcker gott med 45x45. Vet någon vad det beror på och kan man lika bra använda 45x45?

Tacksam för hjälp.
 
Sannolikt så kommer en 45x45 hålla men risken är att hela 45x45-regeln vrider sig eftersom du bara kan skruva i mitten av den. Med en 45x95 kan du skruva zick-zack mot den riktiga golvåsen så att regeln inte skruvar sig eller spricker. Med andra ord så är det större risk för ett ojämnt och svajigt trall-golv om du bara kör med 45x45 så kosta på dig de extra kronorna som skiljer.
 
  • Gilla
El-Löken66 och 2 till
  • Laddar…
regeln ska ju vara stöd till trallbrädan och är den då för liten sitter den ju dåligt i bärlinan och kommer börja roteras ut när brädan belastas. Går säkert att kompensera med en jäklars massa skruv. Rekommendationerna för trallkonstruktion är ju rätt generella så kanske har ni ingen som hoppar precis där eller så råkar ni ha hela kräftskivan uppställda för foto där, lär vara slumpen som avgör om det någonsin blir ett problem eller inte. Är det inte en balkong kan du ju alltid fixa det om det blir ett problem, om du nu inte enkelt får tag på ”rätt” dimension.
 
Düsseldorff
Alltid 45x95!
 
T
Tack så mycket! Ja, det var det jag funderade på - kan en mindre regel vrida sig. Topp! Då vet vi hur det ska göras och varför.
 
Kan likaväl skruva fast en bit trallbräda.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Hej
Jag tryckte dit en bit golvbräda.
Men en 45X95 är ju bättre då skruven kommer längre från kanten och blir mindre sprickbenägen.

/W
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.