Är det tvunget att det skall vara våtrumsspackel på gipsskivorna i badrum som skall ha plastmatta/våtrumstapet på väggarna? I alla branschguider så nämner de våtrumsspackel, om man skall ha kakel.

Nån som vet?
 
Vad det skall vara för spackel under plastmatta har jag inte full koll på.

Men våtrumsspackel skall man inte använda under kakel. Det som oftast kallas våtrumsspackel är en produkt med organiskt bindmedel som i princip är identisk med vanligt spackel som används före målning och tapetsering i vanliga rum. Skillnaden är att den innehåller antimögelmedel, den skall med andra ord inte vara grogrund för mögel.

Vanligt spackel, vare sig det är för våtrum eller andra rum skall inte användas på ytor som skall ha kakel eller klinker på sig. Det är inte tillräckligt stabilt, man riskerar att plattorna lossnar och tar med sig en del av spacklet. På sådana ytor använder man helst inget spackel alls, eller om det ändå är nödvändigt, så skall det vara ett cementbaserat spackel.

Det borde finnas instruktioner från tillverkaren av plastmattan, de instruktionerna skall följas till punkt och pricka.

De regler som gäller för plastmattor finns hos gvk.se. Deras regler kan ibland vara svåra att läsa efterssom GVK reglerna tar upp dels plastmattor, men även tar upp keramiska material.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.