Hejsan!

Bor i en villa byggd -79 med mekanisk till- & frånluft med värmeväxlare. Förra vintern i samband med att vårat tredje barn föddes renoverades halva övervåningen och ett större sovrum och en klädkammare blev två normalstora sovrum. I samband med att nyligen haft problem med ventilationen (köksfläkten blåste ut matos i badrum och tvättstuga, detta pga ett igensatt filter i växlaren..) märktes att ventilationen i minstingens sovrum är frånluft (gamla klädkammaren). Är detta ett problem?!
Löses på bästa sätt i så fall?
 
BirgitS
Man ska ha tilluft i sovrum för att andas frisk luft under natten, så ja det är ett problem att det är frånluft i det nya sovrummet.
 
Ett alternativ är väl att plugga frånluftsdonet och eventuellt öka suget i systemet. Finns det bara en fönsterventil eller liknande så flödar det in därifrån. Alternativt sätter du en ventil i väggen.

Suget i systemet brukar kunna ökas genom att öka varvtalet på fläkten (iallafall på vår modell) samt att ställa in övriga frånluftsventiler efter de nya förutsättningarna.

Mvh Andreas
 
Och sovrumsdörrar som ej sluter för tätt!
 
Onsalakorven andr.ljung skrev:
...samt att ställa in övriga frånluftsventiler efter de nya förutsättningarna.
Det är väl detta som vi amatörer inte klara av själva.
Det behövs väl en ventilationstekniker, med sina mätinstrument, för att få ett rätt balanserat luftflöde.
 
Visst går det att lösa problemet provisoriskt, men sen måste det rättas till ordentligt. Det skall göras av en expert, som ändrar på ventilationsrören från aggregatet till sovrummet och som kan justera alla flöden. Det är mycket viktigt: självklart skall ert lilla barn ha frisk luft!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.