Vi har köpt en tomt och försöker tänka ut en planlösning som kan ta tillvara det bästa av tomten.
Tomten ligger nästan rak mot söder (något åt väster) med en liten slänt till en åker framför. Norrut ligger en allmänning med en liten kulle och bortom allmänningen en sjö.

För att dra nytta av detta planerar vi att ha en öppen planlösning på den södra sidan av entreplan för att kunna öppna upp mot trädgården.

Problemet blir att om vi vill kunna utnyttja sjöutsikten på övervåningen hamnar allrummet mot norr och barnsovrummen mot söder. Kommer detta att fungera? Eller blir det alldeles för varmt. Vi har tänkt att från början budgetera för markiser/solskydd och FTX med kyla från bergvärme.
 
A och O är kraftfull isolering och SMÅ sovrumsfönster mot söder, kanske kombinerade med fönster åt öster och norr (ifall ni bygger tvåvånings eller med förhöjt fasadliv).

Ett annat uppslag kan vara att på sydgaveln anlägga ett uterum, högt som hela huset. Detta utrymme behöver inte vara fullisolerat. Det skulle ändå fungera som klimatutjämnande sluss mellan sydfasaden och rummen innanför.
 
Tack för tipsen! Tror inte att uterummet skulle fungera rent estetis, även om det är en intressant lösning. Det skulle helt enkelt sticka ut lite förmycket jämfört med grannhusen. Vi har funderingar på om det skulle hjälpa att dra ut taket och ha en balkong ät söder. Mitt på dagen kan då taket skugga fönstren på övervåningen och balkongen fönstren till entreplan?
 
Jo, det borde funka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.