Vad är bästa lösningen för en souterängvåning. Vi ska ha ett sovrum, entre, pannrum, tvättstuga och dusch där.

-Isolerad lecamur (isoblock eller vad det heter)+platon matta

-Oisolerad lecamur med isodrän som isolering utvändigt

-Betong block??

Hur ska bjälklaget till nästa våning göras? Trä, betong???



 
Bjälklag över pannrum är kanske bäst att ha av betong? Det kanske finns krav att det ska vara icke bränbart? Planeras köket, toa ovanpå det så blir det kanske enklare att lägga klinker direkt på betongen om man nu ska ha klinker?
Vi har sån lösning i ett gammalt hus och när man eldar i pannrummet så får vi "värmegolv" i lila toan ovanpå och en del i köket ;). I köket ligger ekplankor så dom blir torra och krymper något (springor utvidgas) så där skulle det passa bättre med klinker också :). Det är bara en tips att utnyttja möjligheter/ undvika besvär ;)
gaia
 
Det finns lecablock med ingjuten cellplastisolering. Betongbjälklag är att föredra ur brandsynpunkt och om du tänker ha tung kamin.
 
är det verkligen så att man måste ha betongbjälklag om man ska ha pannrum i källarvåningen?
 
Jag vet ej om man måste. Varför skulle du inte ha det? Kolla med din lokala brandchef.
 
Eftersom det verkar vara vanligast med träbjälklag över krypgrunder trodde jag att det var vanligast över en souterängvåning också. Betong låter iofs rejält och bra.

Hur gör man med "nästa" vånings golv om man vill ha golvvärme. Kan den också vara ingjuten i betongen eller reglar man upp på något sätt och lägger slingorna ovanför?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.