Hur mycket kan man spara på solceller på en 120 m2 kåk ?
Husets baksida ligger i söderläge har mycket sol från mitten av Februari till Oktober.
I princip borde inte värmepumpen behöva gå alls under denna period med solceller ?


Enligt CTCs så är effekten 396 och 496 kWh/m[SUP]2
Jag borde kunna få plats med 4-5 solpaneler på väggen.


http://www.ctc.se/product/ctc-ecosol/

Är det någon vits att skaffa ?
Jag gör idag av med 10.500 kWh totalt med hushållsel varav 4000 är hushållsel och 6500 på värme och vatten.
[/SUP]
 
Nu blandar du ihop saker.

Solceller producerar elektricitet.
Solvärmepaneler producerar varmvatten.

CTC-ecosol är solvärmepaneler. Återbetalningstiden för solvärme är ganska lång. Har du dessutom redan investerat i en värmepump blir tiden ca tre ggr längre och väldigt dålig ekonomi på.

Solceller däremot kan löna sig men det är svårt att förutsäga då det beror på vad du får betalt för den el du periodvis får över och säljer till ditt elnätsbolag. Hittills har det ofta varit olika kampanjer som gett bra betalt men det finns ingen garanti att det fortsätter. Det är även oklart vad politikerna kommer att hitta på skattemässigt mm.
 
Om man dristar sig till att tro på deras uppgift om årseffekt. Då skulle du med 5 paneler kunna få ca 4 500 kwh från solen per år. Det kommer dock aldrig att bli fråga om så stor effekt, för ditt hus kan inte tillgodogöra sig den energin, när det finns mycket sol. På sommaren så sparar solelementen i princip bara in en del av ditt varmvatten. När huvudelen av din värmeförbrukning uppstår, så levererar solpanelerna ingenting.

Men även om man nu dristar sig att fundera över om du faktiskt kunde få 4 500 kwh från solen. Eftersom du nu producerar din värme mha. en bergvärmepump, som har en verkningsgrad på ca 3 - 3,5, så gör det att 4 500 kwh från solen blir bara 1 500 kwh lägre elförbrukning.

Och som sagt, eftersom den mesta solenergin kommer på sommaren när den inte behövs så kanske du i praktiken inte kan spara mer än säg, 750 kwh per år.

Jag vet inte vad panelerna kostar, men om vi spekulerar i 50 000 inkl. montering, då får du alltså en återbetalningstid på drygt 50 år. Och räknar man då in ränta på investeringen så går den aldrig ihop, besparingen räcker inte ens för att betala räntan.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Det är tveksamt att kombinera solvärme och bergvärmepump. Huvuddelen av utbytet från solvärmesystemet sparar in energi som annars skulle tas från borrhålet. På grund av detta är det svårt för att inte säga omöjligt att få en rimlig återbetalningstid på solvärmesystemet.
solceller och bergvärme är däremot en klockren kombination.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.