Funderar på skaffa solceller men har en fundering på om firman måste gräva fram kabeln från växelriktaren till min elcentral som sitter på tomten en bit från huset. Eller drar dem en kabel till elcentralen å sätter upp en mätare där?
För det går väl kablar från solcellerna till växelriktaren, å sen till elmätaren?
 
Den behöver kopplas in på någon av dina centraler, så länge som det är bakom din elmätare så spelar det egentligen ingen roll var.
 
K
Det beror på arean på kablarna. Men troligen drar de från centralen inne. Om den är närmast. Nätägaren byter mätaren i ditt mätarskåp. Sedan mäter den i vilken riktning strömmen passerar. Det vill säga om du köper eller säljer.

Nätägarens mätare talar aldrig om hur mycket egenkomsumption du har. Molntjänsten till din växelriktare talar om hur mycket energi som din anläggning producerat, för din egen del.

Om du köper till det som heter smart-mätare så kan du i molntjänsten och tillhörande app se hur mycket ström du förbrukar själv i realtid, vad som säljs o köps i fina piktogram och grafer. Då krävs det att de sätter den mätaren efter nätägarens mätare. Du får inte ha några anslutningar före den för då kan den inte mäta korrekta värden. Vilket kan innebära att den behöver sitta i mätarskåpet, om du tex matar garaget eller ytterbelysning direkt från mätarskåpet
 
Okej, har ju från elmätaren går en kabel till garaget och en till huset. Då måste det dras en kabel till elmätaren då. Tack för infon
 
K
T tomas jansson2 skrev:
Okej, har ju från elmätaren går en kabel till garaget och en till huset. Då måste det dras en kabel till elmätaren då. Tack för infon
Ja om du köpt till smart-mätare.

Orelaterat till mätarna, det är vanligt att installatören missar att det måste avsäkras i skåpet mot både hus och garage med tanke på sammanlagringseffekten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.