Har nån fundering bara. Om bygger en byggnad på en tomt som inte har nån el. Om man sätter solceller som tak.
Alltså hur mkt el skulle man kunna få som säga? för belysning och annat, alltså hur nära kommer man att kunna ha el som i ett vanlig hus som säga utan att behöva ansluta el till tomten?
och till för kostnad? för dyrt för lönsamt? tanken är bara att man försörja ens egen tomt, inte sälja som många andra pratar om utan skaffa el till tomten. Om nån hänger med på vad jag menar?
 
Ska du bara ha till belysning så ska du köra 12v system. Du måste lagra elen mot batterier för att det ska fungera och då går stora förbrukare bort eftersom batterier är dyra och har låg kapacitet.
 
http://nseffektivareenergi.se/epage...gi.se/Categories/"Det Självförsörjande huset"
Det går att komma i närheten av den funktionalitet man får från nätet. I alla fall om man är beredd att investera några hundra tusen. Är det bara fråga om belysning och diverse småelektronik går det ganska enkelt. Redan om man vill ha kylskåp börjar det ställa högre krav.

Kort sagt för dyrt för att vara lönsamt alternativt mycket begränsad funktion. Det är därför så få har det så annat än på avlägsna platser dit det blir för dyrt att dra fram el.
 
nej inget 12v system utan riktigt som säga, bara en tanke hur mkt man kunde köra och få ut och om det var nån lönsamt. Men då vet jag. =) tack för svar. =)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.