Hej alla på forumet!

Ni som har så kloka synpunkter och många erfarenheter av husbygge - skulle ni vilja ge mig lite synpunkter på följande planlösning:

http://peab.se/fs_peabweb/publicfiles/bostader/kvarnby/planlosningar.pdf

Alla åsikter, såväl positiva som negativa, mottages tacksamt. Huset byggs av PEAB i utkanten av Malmö. Ovanvåningen har endast lite snedtak (kallas visst 3/4 tak). Vi är så himla tveksamma till om vi ska våga hoppa på projektet eller ej. Läget är precis vad vi vill ha, barnvänligt, lugnt, bra skolområde. Men vi tvekar alltså när det gäller planlösningen (för lite biutrymmen!). Det finns endast ett fåtal hus kvar och vi måste bestämma oss SNABBT!!!

Tack på förhand om någon vill/orkar råda oss.

/Lena
 
Hejsan

Tycker att det generellt är lit bi utrymmen i nya hus, för dyrt att använda yta till sådant tror jag.

Hur många är ni? Planeras tillökning osv.

I många fall kanske man med tiden kan justera huset, bygga om eller liknande. MEN läge kan ej bytas!

Fundera på hur mycket plats ni har till bi-yta, lagring av olika sätt och jämför med huset. Är det mer eller mindre än idag?

Personligen känner jag att man inte kan ha för mycket plats medan sambon vill begränsa platsen - samlar ej på sig så mycket onödigt med begränsad plats!

Känn efter om ni vill spara eller hellre slänga och använda platsen till annat!

Det blev mer frågor än råd! :) :)
Men kanske kan ni komma vidare med detta.

Lycka till
 
Fick en känsla av att tvättstugan är lite liten, det finns nästan ingen yta att sortera tvätt på. Finns det överskåp i tvättstugan för förvaring?

/ama
 
Tack för era svar! Här kommer några förtydliganden.

Vi är fyra personer, två vuxna och två barn, och planerar inte att bli fler som läget är just nu. ::)

Ärligt talat har vi lite svårt att slänga saker, och just därför skulle det vara skönt att flytta och äntligen få sorterat. Sedan fem år har vi 90 m2 källare där maken sparar allt... ;) Så nog skulle det bli en chock att byta till detta boende. Vi har försökt hitta begagnat hus i det aktuella området men det är helt hopplöst! Massor av renovering och aldrig riktigt "rätt". Detta nybygge är ju inte heller helt rätt, men frågan är om vi någonsin hittar det perfekta boendet... Och tomter för fribyggande är hopplöst att hitta här i Malmö, tyvärr...

Vår tanke är att isolera förådet samt omgående göra garage av carporten. Bilen räknar vi kallt med att ha utanför...

Angående tvättstugan vet jag inte hur mycket skåp där är. Bra påpekande, jag ska kolla upp det!

Gärna fler synpunkter!! Vad tycker ni t.ex. om kökslösningen?

/Lena
 
Jag tycker egentligen att detta, generellt sett, var en trevlig planlösning :)
Stor entré, flankerad av tvättstuga och badrum, trevlig lösning på samvarodelen.
Övervåningen är också förhållandevis välplanerad med en avdelning för sovutrymmen och andra delen som allrum.

Naturligtvis så skulle man önska sig lite extra m2, både här och där, samt ffa. mer förvaringsutrymmen, men med tanke på hur dessa guppbebyggelser planeras så förstår man ju att det ska tryckas in så många hus som möjligt på liten yta och då vägs förstås varje m2 på guldvåg ;).

Jag gjorde sedan misstaget att kika på prisuppgifterna, vilka förstås fick mig att nästan sätta kaffet i fel strupe :surprised:, MEN då vill jag direkt säga att jag inte kan bedöma rimligheten i priset då jag inte alls är bekant med området osv.

Men ni bör ju verkligen ta med i beräkningen om detta nya område har chans att bli så populärt att ni kan få tillbaka pengarna. Men det har ni antagligen redan gjort.

Så då återstår frågan hur många barn ni har samt, om ni redan har två och ev. planerar fler så skulle jag avråda, om ni inte kan hitta en reträttplats som fungerar som föräldrasovrum så småningom.
Två eller absolut max tre barn är väl vad det huset klarar, enl. min personliga åsikt.
För när barnen blir större så vore det ju synd att behöva ta allrummet till extra sovrum, den ytan behövs, ffa. på sikt, för att härbärgera barn och deras kompisar samt TV/video och stereo, om samvaroytan på nedervåningen skall 'räcka till' för de vuxna på ett drägligt sätt.
Sedan tillkommer ju aspekterna med ev. behov av gästrum och arbetsrum (kanske en arb.hörna till vä. om trappuppgången på ö-v)??

För ro's skull så klippte jag ut dubbelsängen från sov 13m2 på ö-v. för att prova om den skulle rymmas i vinkeln på nedervåningens allrum, vilket den faktiskt gör tom. med sängbord, med en skjutdörr i en, ev. i efterhand, installerad vägg (där den nu är streckad) så skulle man faktiskt få ett, iof. litet men fullt fungerande föräldrasovrum om det skulle knipa, vilket faktiskt inte skulle vara så dumt alls, tar man en terassdörr istället för det mindre fönstret så får man en perfekt utgång från sovrummet direkt på terassen (lika som i v-rumsdelen) och dessutom så har man möjlighet att låta större barn sova på övre plan själva.
Nu säger jag inte att man ska göra så, men jag brukar själv alltid försöka tänka ut alternativa användningar så att en befintlig planlösning har möjlighet att fungera om behov eller önskemål skulle uppstå.

Blev inget säkert svar här heller på huruvida ni ska eller inte ska, men förhoppningsvis kan mitt resonemang föra er själva en bit framåt mot det beslut som känns rätt för er.

MVH och Lycka till :)//Christina.

*EDIT* Ser att du hann svara på en del av mina frågor medan jag skrev, så dem kan du ju strunta i ;)
 
Tack snälla för ett jättebra och engagerat svar! :D

Nu har vi klippt och klistrat med möbler och grejor hela kvällen och precis som du konstaterat att det faktiskt kan fungera med föräldrarsovrum där nere. Det kan ju vara bra att veta när barnen växer och behöver mer plats... Vi tänkte dela av vinkeln redan från början och ha arbetsrummet där. En skjutdörr borde väl gå att ordna?!

Roligt att du tyckte planlösningen var trevlig, jag känner ju lika dant. Visst, den är inte helt perfekt, men jag tror att jag skulle kunna leva med detta hus. Villkoret är som sagt att vi fixar ett garage där maken kan ha alla sina pryttlar. ;D

Jag gjorde sedan misstaget att kika på prisuppgifterna, vilka förstås fick mig att nästan sätta kaffet i fel strupe , MEN då vill jag direkt säga att jag inte kan bedöma rimligheten i priset då jag inte alls är bekant med området osv.
Välkommen till Malmö!! ;D ;D ;D Vi tycker det är helt fantastiskt att huset faktiskt kostar under tre miljoner! De begagnade hus vi tittat på de senaste månaderna har samtliga gått för över tre miljoner. Förvisso större tomter men samtidigt behov av uppfräschning inuti. Nyproduktion i västra Malmö (lite "finare") ligger vanligen en bra bit över tre millisar. *ryser*

Men visst är det enorma pengar. Eftersom vi gör vinst på vårt nuvarande hus har vi pengar att investera, annars hade vi aldrig vågat. Området räknas som bra och attraktivt, och vi hoppas såklart få igen våra pengar om vi måste flytta...

Än en gång, stort tack för ditt svar! Vi ska fortsätta fundera!!

/Lena
 
Planlösningen verkar vara riktigt bra o genomtänkt. Det finns ju också, vilket flera har påpekat, möjlighet att sätta upp väggar på minst två ställen för att få extra rum vid behov. Dock tycker jag det är fint med stora ytor. Kvadratmetrarna är smart placerade och undervåningen blir ju i princip ett umgängesområde, det gillar jag. Jag gillar också uteplatsen o koppling till carport o förråd, kanske ett litet tak på en del av det någon gång. Detta var det positiva

Nu till det negativa. Jag har av någon anledning för mig att vid områden där alla hus är lika så är det strängare krav på husägarna på vad som får och inte får göras. Självklart gäller detta inte inomhus, men utomhus. Jag tror exempelvis att det kan vara svårt att få bygga garage av carporten, och att få bygga ut huset i framtiden eller bygga takkupa tror jag blir svårt. Min känsla är att kommunen vill att detta området ska se ut så här - inte ändras. Jag kan naturligtvis ha helt fel och generaliserar alldelses för mycket. :-/
 
Tusen tack för svaret och dina synpunkter!


Jag har av någon anledning för mig att vid områden där alla hus är lika så är det strängare krav på husägarna på vad som får och inte får göras.
Ja, detta är såklart ett dilemma. Det ligger helt klart något i det du skriver. Dessutom är det tätt mellan husen och grannar kanske inte ger sitt medgivande till eventuella förändringar.

MEN precis bredvid dessa hus byggdes ett liknande område (då av Myresjöhus), för ca tre år sedan, och där har väldigt många byggt garage. Det är därför rimligt att kommunen ger bygglov till garage också i detta område. Dock kan man ju aldrig vara helt säker. Vi tänker ta kontakt med säljaren i morgon det första vi gör. Kanske vet han om någon annan sökt bygglov för garage (de första husen såldes ju redan i mars-april).

Annars fick jag ett jättebra förslag från min pappa idag. Att förvandla carporten till garage och förlänga den ca 1-1,5 meter så att den går ungefär fram till ytterdörren. Då får man plats både med bilen och förvaringshyllor. MEN det bygger såklart på att man får bygglov för detta...

Vi funderar vidare men jag kan avslöja att vi är duktigt sugna just nu på att slå till...

/Lena, kanske nära ett beslut?! ::)
 
Generellt sett verkar det vara en bra planlösning. Några små detaljer:

- Byt plats mellan dusch och bad. Duschar gör man/vi oftare och vill då slippa springa i trapporna. Badar gör man sällan och kan då ta trapporna. (Fast då ockuperar man iofs toaletten på bv.)

- Varför ska man alltid behöva passera hallen för att komma till toaletten? På vintern, med dussinet barnaskor, blir det alltid en massa grus och vatten i gå genom i bara strumporna.

- Satsa på en rejäl diskbänk. I vårt kök har vi en liten fjantig infälld diskbänk. Helt omöjlig då man t.ex. ska diska plåtar eller laga mycket mat. Vi ska byta till en klassisk, heltäckande diskbänk modell 70-tal.

- Stänger inte kyl och frys av onödigt mycket? Kanske man kan flytta om så att man i stället har spis eller bara bänk i köksön, och därmed får ännu luftigare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.