Hej! Har ni någon erfarenhet av hur snabbt beviljning av ett s.k överbryggnadslån brukar gå? Vi har vunnit budgivningen och avser skriva på papper på söndag.

Ska ringa banken när de öppnar nu kl. 7.

Så kommer ju behöva beviljat mer eller mindre direkt.

Lånelöfte har vi såklart.
 
Låter tufft men kan gå om kontorschef har tid att titta på ärendet.

Kom ihåg att även med löfte om överbryggningslån måste du ha påskrivet köpekontrakt för ditt nuvarande hus innan du tillträdet det nya huset, annars släpper inte banken pengarna
 
  • Gilla
emilvikstrom
  • Laddar…
Kom ihåg att först lojal till sig själv. Om det nuvarande bank inte snabb och effektiv så ring direkt nästa. Danske Bank och SBAB brukar var väldigt effektiva enligt min egna och bekantas erfarenhet.
 
Det skiljer lite från bank till bank, men att få ett överbryggningslån beviljat och utbetalt brukar gå rätt fort så länge man uppfyller villkoren och kraven för själva beviljningen och att banken är ok med finansieringen av det objekt ni ska köpa.

Sen så brukar man ha minst en vecka på sig att betala in handpenning efter påskrivet kontrakt och man kan förhandla sig till längre betalningsfrist i de flesta fall. Är det tillträde direkt så blir det såklart väldigt tight, men kan inte tänka mig att ni ska ha tillträdet på en söndag.

Värt också att jämföra med olika banker.

Viktigaste är att ni inte skriver på något innan ni har klart med finansieringen!
 
  • Gilla
LURIGLANA
  • Laddar…
Överbryggningslån har lite olika villkor, beroende på din personliga ekonomi.
Oftast är kravet att du måste ha en färdig försäljning av ditt nuvarande boende (=påskrivet kontrakt) innan lånet kan betalas ut. Det överbryggar bara en i förväg känd tid.
Men har du väldigt bra ekonomi i förhållande till total belåning så kan du få ett öppet överbryggningslån som ex. löper i Max. 1år. Men då vill banken se att du överlever den höga belåningen, även om den skulle behöva förlängas i ett par år till.
 
Är det ett överbryggningslån du behöver godkänt nu eller är det enbart för handpenningslån?

Godkännande av objekt och handpenningslån kan gå fort men överbryggnadslån är svårt om du inte redan sålt befintliga bostaden och tillträde är satt inom 3-6 månader efter ni tillträtt. Om nu inte er ekonomi klarar av kalkylen att äga båda bostäderna för alltid.
 
  • Gilla
Gunilla Ohlsson
  • Laddar…
Det beror mycket på hur lättsåld er nuvarande fastighet är. Är den lättsåld till ett pris som gör att ni får ihop kalkylen för slutfinansieringen, när befintliga lån, överbryggnadslånet och handpenning är löst så är det i regel inga problem. Sådana lån körde vi/jag ut på en dag om det var en tidigare kund.


Om det inte är tillträde inom en vecka och det endast är handpenningslån som ska ut nu så kan ni ju lägga det mot säkerhet i er nuvarande fastighet om det finns pantbrev dessutom. Då har banken säkerhet för lånet.
 
Allt beror på banken och hur marknaden ser ut. För oss gick det jättefort men då va det hög säsong 2017. I dagens läge är det svårt att säga med räntehöjningar och annat.

Hoppas verkligen att det går smidigt för er. Det är stressigt den perioden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.