Ventilationskanal med synliga damm och smutsavlagringar som kan behöva rengöring.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Så här ser ventilationskanalerna i lägenheten ut. Inluften kommer in genom spalter i husgrunden, därefter till gemensam luftspalt och vidare in i lägenheten genom ventilationsdonet på bilden. Huset har genomgått en omfattande ombyggnad under 2 år då vinden omvandlades till lägenheter. Ngn rengöring av ventilationskanalerna har inte skett därefter. Behövs rengöring?
 
  • Gilla
matkol
  • Laddar…
Åsa Lund
Den åtgärden tillhör hyresvärdens underhåll. Det finns inga regler för hur ofta sånt ska göras och är tyvärr något som många struntar i.
 
Är det ens en "kanal", ser ut som gullfiber / isover

Protte
 
Tack för svar! Vad man ser längst in är fasadens tegelvägg o den gemensamma luftspalten, alltså finns ingen direkt kontakt med luften utomhus. Luften utifrån måste passera den gemensamma smutsiga luftspalten o genom denna ”kanal”. All smuts sedan huset byggdes, 1989, ligger i den gemensamma luftspalten + byggdam från ombyggnaden som förmodligen också innehåller sprutisolering av mineralull, som jag haft rester av i lägenheten. Ngn frisk luft utifrån kommer knappas in i lägenheterna. Finns det några bra förslag där ute, för att slippa smutsluften. Går det att rengöra luftspalten, hålta fasaden eller vad?
 
Urk, en riktig snållösning. Det borde borras hål rakt ut genom ytterväggen :( Sitter det något filter på insidan?
 
Måste inte alla flerfamiljbostäder ha regelbunden ovk-kontroll? Skall väl sitta ett anslag i entrén?
 
Åsa Lund
Krav på kontroll: Ja
Krav på rensning: Nej
 
Jo det sitter ett filter på insidan som jag byter väldigt ofta eftersom det snabbt blir nedsmutsat.

OVK-besiktning gjordes förmodligen i panik dagen innan hyresgästerna skulle flytta in i de nybyggda lägenheterna på vinden. Ett intyg om besiktningen sattes upp i trapphusen efter att vi hyresgästerna ifrågasatt ventilationen. Under hela ombyggnaden, som pågick i 2 år, hade vi knappt ngn ventilation o fortf krånglar ventilationen trots den s k OVK-besiktningen. Nästa OVK-besiktning är planerad 2025.
 
Du kan ju trösta dig med att den smuts som sitter i luftspalten och kanalen inte har kommit in i din lägenhet utan blev stoppad på vägen.

Protte
 
Tyvärr, går det inte att stoppa lukten, som är väldigt unken, men försvinner när ag stänger ventilerna o i st har fönster på glänt dygnet runt.
 
Åsa Lund
Låter som att ventilationen är riktigt dålig.
Skriv brev till hyresvärden och felanmäl.
Be om luftflödesprotokoll.
Om du inte får bättre ventilation är nog nästa steg att blanda in miljöförvaltningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.