Det här med att bygga säkra/täta lösningar för golv till takterrass (med boningsrum under) anses tydligen vara väldigt svårt. Dom flesta säger helt enkelt att man bör undvika det.

- Att bygga ett nästintill platt golv i en sandwich-konstruktion av tätskikt och liknande säger en del funkar bra, medan andra säger att det är att be om problem eftersom tätskikten kommer att börja släppa i hörnen och så vidare.

-Att bygga ett låglutande "vanligt tak" och sedan bygga någon slags terrass ovanpå taket sägs vara en väldigt säker lösning. Tyvärr innebär väl en sådan lösning att det blir väldigt lågt i tak i rummen under, eller? Att det borde gå att "dölja" yttertaket för att få ett mer estetiskt intryck borde väl gå att lösa.

- Att bygga ett nästintill platt golv och använda sig av helsvetsad plåt som "tätskikt" har jag hört skall vara smart också.

Efter ett tips från MartinT i tråden

http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=thread_deleted5

om att använda Plannja Combideck för bjälklag började jag - tänk på att jag är amatör :) - fundera på om varför man inte kan bygga ett golv till en terrass på något liknande sätt? Kan någon utbilda en stackars amatör om vad problemet skulle bli? Kommer plåten att rosta sönder och börja läcka eller vad? :)

Tack på förhand!
 
Hej!

Ett sätt att lösa det på klassiskt sätt och fortfarande få plats med lite isolering i taket/golvet är väl att acceptera en tröskel för att gå ut på terrassen. Så har vi gjort och kunde på så sätt behålla takhöjden under och få in i alla fall nästan 3 dm isolering i taket.

Inte så mycket kanske, men i alla fall acceptabelt tycker vi. Vi körde med vanligt takspånt och plåt utanpå. Svag lutning som vi sedan kommer att kompensera med det trägolv som vi ska bygga ovanpå så småningom.

/pinebar
 
Vad är minsta lutning man kan ha på ett tak under en terrass enligt pinebar's förslag? Är det 6 grader som gäller? Hur mycket kan en sån lösning bygga i höjd? Kan man räkna ungefär så här?

Terrass (inkl. ytskikt) 250 mm
Tak (inkl. isolering, innertak, etc.) 500 mm

Försöker se vad det blir för höjd på innertaket i rummet under terrassen :)
 
Att bygga vanligt tak kombinerat med påbyggd terrass fungerar om påbygget är enkelt demonterbart för löpande underhåll.  

Att golvtrallen är genomsläppligt ned till en yta med god avrinning innebär nämligen icke att man slipper all framtida städning av den underliggande ytan.  Förr eller senare finns där organiskt material, som börjar leva sitt eget liv...

Denna typ av byggen är - och förblir - en "riskkonstruktion" hur man än bär sig åt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.