:) Det går rykten om att Smålandsvillan har en ny fabrik på gång, vilket kan förkorta deras kötider för att bygga. Smålandsvillan i Stockholm säger inte så mycket om det.
Är det någon som känner till mer om det??
 
:) Hmm, eftersom inte fler hört något eller vet något, så kan det kanske pågå förhandlingar eller i värsta fall är det bara ett försäljningstrick, från Smålandsvillan.
 
Ryktena stämmer enligt Dagens Industri.

Smålandsvillan är som bekant ett varumärke inom Myresjöhus. Myresjöhus har två fabriker, en som tillverkar hus under namnet Myresjöhus och en som tillverkar hus under namnet Smålandsvillan. Numerar klarar fabriken som tillverkar Smålandsvillan ej av att möta all efterfrågan, varför ny fabrik måste byggas alternativt att man köper upp en konkurrent på marknaden. Myresjöhus är numerar köpstarka eftersom man inte längre ägs av Skanska, utan Industri Kapital.

Se artikeln från DI den 3 augusti 2005.

Trähustillverkaren Myresjöhus slår i taket. För att klara efterfrågan letar bolaget efter en ny fabrik i Sverige. Men lösningen kan bli att köpa en konkurrent i stället.

”Just nu säljer vi många fler hus än vi har kapacitet att tillverka. Därför måste vi utöka vår kapacitet”, säger Myresjöhus VD Mikael Olsson. I dagsläget har Myresjöhus, som köptes av Industri Kapital i mars, två fabriker varav den ena tillverkar hus för företagets varumärke Smålandsvillan. Fabriken byggdes
ut för något år sedan, men räcker i dag inte till för att möta efterfrågan. Därför letar Mikael Olsson efter en lämplig plats för ytterligare en fabrik. ”Vi tittar både på redan befintliga industrilokaler och på obebygda tomter. Men vi kan också tänka oss att förvärva någon kollega i branschen.” Och sedan det blev känt att Myresjöhus vill öka kapaciteten har ett antal kolleger hört av sig och erbjudit Myresjöhus att ta över verksamheten. ”De vill väl avyttra verksamheten av olika skäl, och det kan ju vara en lösning för oss.”

Tapetserat och klart
Smålandsvillan görs i så kallad volymproduktion, det vill
säga huset görs klart i fabrik och levereras tapetserat och färdigt i delar till byggplatsen. Där sätts huset ihop och är inflyttningsklart efter en vecka. Men det här ställer krav på logistiken. ”Det är egentligen bara
lönsamt att frakta husen 30–40 mil, och i dag säljer vi
inte Smålandsvillan norr om Gästrikland.”

Myresjöhus har redan besökt Sundsvall för att titta på möjligheterna att bygga nytt där, och senare i höst ska man besöka Umeå. För det är främst Norrland som är intressant, även om Mikael Olsson inte utesluter att den nya fabriken hamnar i södra Sverige. ”Det är inte orten utan att vi hittar rätt lokaler och kunnig personal som är viktigast för oss nu.” Den nya fabriken kommer, oavsett var den hamnar, att få kapacitet att tillverka mellan 200 och 250 villor om året, och kommer få en personalstyrka på cirka 80 personer. ”Så om vi inte tar över en kollega handlar det om att anställa helt ny personal.” Beslutet om var den nya fabriken kommer byggas kommer att tas kring årsskiftet. I höst lär det också visa sig om Industri Kapital lyckas bygga på Myresjöhus genom
att köpa fler trähustillverkare. Förebilden är köksföretaget Nobia, numera börsnoterat.
 
Det stämmer att Smålandsvillan letar ny fabrik. När vi var uppe i Vrigstad på invigning av deras utbyggnad av den fabriken som ligger där så pratade VD:n redan då om att det inom en ganska snar framtid var aktuellt med ännu en fabrik för att kunna tillgodose kundernas behov och för att korta ner leveranserna..
Så hoppas att det snart är på G... =)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.