Vad kan man anmärka på vid en slutbesiktning ? Var går gränsen mellan acceptabelt och oacceptabelt ?

Exvis

* Golvknarr ?
* Skrap, mindre stötskador på dörrar/karmar ?
* Injustering av köksluckor
* Höjd på kylskåp
* Smutsiga handavtryck på tak/väggar

Vad tror/vet ni ?
 
Vid slutbesiktningen är det ju besiktningsmannen som avgör vad som är fel, d.v.s. avviker från normer och bestämmelser eller för övrigt inte är fackmässigt utfört eller i enlighet med avtalet. Det går inte allmänt och utan närmare beskrivning att säga vad som är acceptabelt/inte acceptabelt. Bedömningarna varierar mellan olika besiktningsmän.

Trots detta ett försök till svar:
Golvknarr skall inte förekomma vid normal belastning.
Skrap och mindre stötskador får förekomma om de inte är alltför iögonenfallande och många till antalet. Det är fråga om byggnadssnickeri, inte möbler..
Skåpluckor skall vara justerade så att de inte tandar, skevar eller i övrigt är felmonterade.
Höjd på kylskåp går inte att svara på med denna korta beskrivning.
Det får inte finnas smutsavtryck där man klart kan se att det är fråga om en nedsmutsning. Ytan målas om.

Part som inte delar besiktningsmannens bedömning kan påkalla överbesiktning. Genom överbesiktning prövas de frågor som föranlett begäran av besiktningen, som exempelvis fråga om entreprenadens godkännande, förekomsten av och ansvar för fel. Överbesiktning skall påkallas inom en månad från det besiktningsutlåtandet erhållits om det inte finns särskilda skäl att förlänga tiden. Se ABS 05 punkt 26.
 
Vi har råkat ut för att golvet både knarrar och sviktar på övervåningen. Detta upptäcktes inte vid slutbesiktningen utan uppkom när virket torkade( vid slutbesiktningen råkade projektledaren stänga av golvvärmen på fredagen och vi hade besiktning på månadagen den 17 december).
Vi har tagit upp detta problem med besiktningsmannen som sa att detta tar man upp på garantibesiktningen i och med att det upptäcktes 3 månader efter slutbesiktningen. Nu är det inte kul att det knarrar var enda gång man ska in till dotterns sovrum... Roxistenhus har skriftligen fått reda på problemet, och troligtvis får vi vänta till garantibesiktningen för att få det åtgärdat...
Vi har bla haft fler problem i och med att träet krymt så att vi har 7 mm glipor mellan lister och vägg...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.