N
Vi har ett nbyggt hus (2014). Det är pålat och byggt på gamla sprängmassor (50-talet). Idag gick jag ute på gräsmattan och plötsligt försvann gräsmattan under min fot. Ett stort hål visade sig under gräsmattan där man kunde se husgrunden (frigolitplattor ser det ut som). Se bilderna nedan.

20150412_164640_resized.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

20150412_164618_resized.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Till saken hör att våra stuprör inte anslutits till det kommunala dagvattnet. Enligt företaget (på entreprenad) som byggt huset så anser de att de har en policy som säger att man ska undvika att belasta det kommunala dagvattennätet (enligt kommunen så hade det varit OK att koppla på!). Det är byggt så att carport (c.a 20kvm tak) samt största delen av huset (c:a 100kvm tak) har vattenutkastare så allt vatten från 3 utkast på totalt c:a 120kvm hamnar på samma ställe. Det är där "slukhålet" visade sig idag. Har idag köpt 2 st rullar som rullar ut och sprider vattnet på gräsmattan, hoppas att det hjälper lite i framtiden.

Så...vad tror ni som har lite bättre koll än jag? Kan det ha förstört husplattan? underminat den? Vad gör man för att lösa det?

Har kontaktat entreprenadansvarig och hoppas på svar under veckan, men är lite nervös för hur illa det kan vara.
 
harry73
Frågan ska vara var jorden från hålet har försvunnit.
Finns det vattenledning eller avlopp i närheten?
 
Eftersom det är sprängstensmassor under finns det nog gott om hålrum som jorden kan spolas ner i.
 
harry73
Visst, men finns även avloppsledning där kan det vara bra att kontrollera att den inte är sönder.
Så frågan är, var tog jorden vägen
 
N
Ja, det är en bra fråga. Det är ingen avloppsledning under där vad jag vet. Den går längre bort mot vad hålet är. Om det inte är så att hålet är _stort_ under huset som man inte ser och sträcker sig ända fram dit avloppet går.

Låt säga att det är avloppsledning, eller om det "bara" ett hålrum under huset som fyllts med jord/grus. Är det något att vara orolig för? Och hur gör man för att fixa det? (det står ju trots allt ett hus på plattan)
 
Steg 1: Reklamera mot husfirman så att reklamationen kommer i god tid.
Steg 2: begär ett utlåtande från kommunen om att dagvattenledningarna har tillräcklig kapacitet för även ditt hus.
Steg 3: Begär att husfirman kopplar stuprören till kommunens dagvattenledningen.
Att låta dagvatten sippra ned okontrollerat i marken är bara dumt och troligen inte fackmannamässigt.
 
Sprängmassor kan sluka jord och grus i många år. Har man däremot gjort enligt standard med geotextil osv ska det vara tämligen begränsat. Gissar att några fläckar kanske saknar duk och då försvinner finmaterialet ner i sprängstenen.

Eftersom huset står på sprängsten och dessutom är pålat(förutsätter att ni inte har källare) är nog risken för skador på erat hus ganska litet.
 
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
O
Men inte brukar man väl dagvattnet bara rinna rätt ut i gräsmattan... ska man inte ansluta det till någon slags stenkista eller liknande? Kommunen brukar ha krav på detta om du inte får släppa ut det i det kommunala avloppet...

Så det blir till att reklamera till entreprenören....
 
N
Odjuret skrev:
Men inte brukar man väl dagvattnet bara rinna rätt ut i gräsmattan... ska man inte ansluta det till någon slags stenkista eller liknande? Kommunen brukar ha krav på detta om du inte får släppa ut det i det kommunala avloppet...

Så det blir till att reklamera till entreprenören....

Vi har sagt till vår entreprenör nu och svaret var att plattan är välarmerad och plattan är pålad och att de skulle komma och fylla i hålet.

Känns inte så tryggt ändå, för det lär säkert ske igen då det regnar och vi får en sjö på tomten.
 
Är det pålat är det inga problem, förutom att det är tråkigt med hål i gräsmattan.
 
hsd
grus kan försvinna i drä.eringsslang on det uppstått en glipa ed.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.