Har samma åkomma som många på det här forumet. Måste göra själv.

Vardagsrumsgolvet är dock så stort, 45 kvm, att jag tror det blir för jobbigt för en gammal man. Lackningen med mellanslipning och lackning igen verkar jättejobbigt.

Jag har läst mycket om hur man går tillväga och tror att det finns en del möjligheter att sabba till det.
Vill därför anlita ett företag med stor erfarenhet och som är försäkrade mot misstag.

Det finns väl företag som är specialiserade på just golv?? Några tips, Östergötland??
 
Svarar mig själv:

Det har nu gått en månad utan att jag fått något tips. Jag är inte förvånad.

Jag gör jobbet själv som vanligt. Kan inte utlämna mig, sittande med näsan mot hopflyttade möbler, till någon hantverkare som säger: Har väldig körigt just nu, men om en vecka fjorton dar kanske.

Vardagsrummet är bara 35 kvm.

Hoppas få möjlighet att berätta om hur det hela avlöpte.
 
Ja, berätta gärna! Vi planerar att såsmåningom slipa om golven i vårt hus. Har precis som du tänkt anlita någon eftersom det känns som att man kan begå en hel del fel på vägen ;-) Men hantverkare är som du säger inte alltid så lätta att få tag på, eller att lita på att de kommer när de har sagt. I vårt fall blir även köket inblandat, och det vill man ju inte vara utan längre än nödvändigt.
 
  • Gilla
Thea Schweizer
  • Laddar…
Modig skrev:
Men hantverkare är som du säger inte alltid så lätta att få tag på, eller att lita på att de kommer när de har sagt. I vårt fall blir även köket inblandat, och det vill man ju inte vara utan längre än nödvändigt.
Jobbet är klart nu och golvet blev som nytt.

Det var en baggis att slipa. Lackningen gav mer bekymmer. Båda momenten kräver noggranhet.

Slipningen:
Den som kan köra en bil med manuell låda kan också köra en golvslipmaskin. Man släpper kopplingen mjukt och kopplar ur och bromsar. Jag slipade först med 50-papper så många gånger att jag inte kunde se någon gammal lack i springorna. Därefter körde jag med 80 och slutligen 100-papper. Kantmaskinen hade roterande skiva och ville därför lämna lite sliprosor. Slipade därför slutligen med min egen oscillerande (ej roterande) maskin.

Gjorde två misstag vid lackningen (men de kunde rättas till). Använde förlängare till penseln vid första strykningen, vilket var en dålig idé. Knäjobb måste det vara om man skall ha den rätta känslan i penselföringen. Tänkte inte på att fixa motljus så att jag kunde se var jag hade penslat vid andra strykningen.

Lackade tre gånger med mellanslipning efter både första och andra lackningen.

Penselförlängaren orsakade en del pölar som resulterade i extra brun färg på de ställena. Dessa slipade jag dock ner efter första strykningen med en Fein Multimaster som kan slipa koncentrerat på en liten yta. Slipade inte fram trärent.

Bättre är dock att man från början lägger på ett jämnt lager. Mitt drumlande från början gav mig mer jobb.

Totalt sett var dock hela jobbet enklare än jag trodde innan.
 
Jättetack för rapporten! Vi lutar fortfarande mest åt att anlita någon, hade en kille här idag som tittade för att kunna lämna offert. Vi känner till honom sedan tidigare och han verkar kunnig och seriös.
Men vi får väl se, med dina positiva erfarenheter skulle man kanske våga sig på det ... Får tänka på saken, och se vad den där offerten landar på.
Får man fråga hur mycket pengar du lade för material + hyra av maskin?
 
Hyra maskiner över helg 450:-
Slippapper vet ej ännu
Lack 9 l. 3 x 600:- (3-litersburkar) = 1.800:- (Fick ordentlig rabatt. Tror att riktpriset ligger på c:a 800:-/3 l.)

Är nyfiken på vilken golvyta ni har och vad offerten slutar på.
 
Tack för dina prisuppgifter!

Vi har fått offerten nu. Den landade på ca 16 500 (inklusive moms) för slipning, pigmentering och lackning av strax under 65 kvadrat. Lacken är då en högkvalitativ variant för bra hållbarhet, betydligt dyrare än standardlacken men också betydligt bättre sa golvläggaren. Får väl kolla upp det.
 
Den lack jag använde anses också var av högsta kvalitet. Jag beställde helt enkelt också hög kvalitet. Den används i offentliga lokaler.

Har svårt att bedöma den offert du fått, du har så många kvm. Låter dock som en god affär för en van golvkille. Fråga vad pigmentering betyder och meddela oss andra. (Jag menar är pigmentering en stor del av kostnaden?)

Vet också att 65 kvm medför träningsverk för en amatör. Det är alltså inte svårt men arbetsamt.

Hoppas det blir bra och att du blir nöjd!
 
Ja, det är nog en god affär för golvfirman ... men jag tror inte att det nödvändigtvis är en dålig affär för oss för det. Den yta som ska slipas hos oss är nästan dubbelt så stor som din, så för ett enkelt överslag kan man säkert dubbla dina kostnader. Sen betalar vi ju då en hel del för jobbet, men med tanke på tiden så är det nog ok. Särskilt om man tänker på hur lång tid det skulle ta oss :) Ja, vi lutar fortfarande åt att anlita firma, som du säger lär det vara rätt arbetsamt att ta sig an så här stora ytor ... Men vi ska se om vi kan förhandla ner priset litegrann mot att han kan vänta tills han har en lugnare period.

Det är nog samma lacktyp som du använde, han sa att den brukar användas i offentliga lokaler.

Nu har vi börjat vela kring pigmenteringen ... har hela tiden tänkt att golvet ska bli mörkare, men nu har vi börjat prata om att vitpigmentera istället. Det bör väl inte påverka priset hur som helst. Ska försöka få reda på vad pigmenteringen kostar (det är min sambo som har kontakten med firman).
Hur det nu än blir så tror jag att resultatet blir bra. Samma kille lade golv i vår förra lägenhet. Riktigt snyggt jobb med omsorg om detaljerna.
Jag ska sätta mig och fnula lite i Photoshop och se om jag kan få till någon någorluda skiss på hur golvet skulle se ut i olika kulörer.
 
Har ca 20kvm i mitt rum med fiskbensparkett, anlitade en firma rakt upp o ner o gula sidorna, klåpare.

1, slipade inte under burspråket, lämnade alltså en bred oslipat rand, man kommer inte åt där med slipen men med handslip med "Läpp" gör man det!

2, lackade bara 1 ggn!!! (2-3ggr bör det vara)

Jag ringde o klagade o de kom o lacka en 2:a vända. Vid tillfällen kände jag inte till vad som är rätt, fel, okej eller inte så jag nämnde inte randen, den slipade jag själv så gott jag kunde med handkloss o sandpapper innan de kom o lackade 2:a vändan. Träffade en golvslipare för ett tag sen o han sa att jag inte skulle accepterat randen o det förstog jag nog ändå, men svensk o lite feg som man är. Tydligen så är stockholms-firmor snåla på lacken, norra sverige får man mer valuta för pengarna.

5000kr kostade det mig, 250kr kvadraten, tror det va ett ganska vanligt pris. Lacken var från Kiilto o sorten var "Kalle" Enkomponents vattenbaserad golvlack, för hemmamiljö alltså. Proffslack kanske man kallar den som är slitstark o finns i offentliga miljöer där mkt folk går med skitiga skor, denna lack är 2-komponentslack o måste blandas till innan applicering. Kan tänka mig den är dyrare.
 
Jag fick en slipare från en som kände nån som kände nån... :)

Han kom när han skulle, gjorde allt snyggt och fint, lackade med nån bra lack tror jag. Den har hållit i 3 år nu och är vid ytterdörren och hallen...
Han lagade också lite av fiskbensparketten. Vi hade ökat en öppning mellan två rum, som medförde att det blev hål i golvet. Då åkte han iväg och köpte några bitar, byggde upp undergolvet och pusslade ihop det med den gamla. Detta tog han inte betalt för eftersom "det är ju bara roligt att göra sånt"!

Han finns i Gbg...

Jonas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.