Kan det här duga för att skärpa upp köksknivarna?
Har aldrig slipat någon förut, bara dragit med skärpstål eller vad en sån rund metall grej heter.
Är inte ut efter att skära papper eller släppa tomater på eggen...
Har aldrig slipat någon förut, bara dragit med skärpstål eller vad en sån rund metall grej heter.
Är inte ut efter att skära papper eller släppa tomater på eggen...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Medlem
· Sverige
· 4 720 inlägg
Haft liknande funderingar, jag landade på Tormek T4. Kryddat med diverse jiggar för olika typer av knivar. Fungerar mycket bra även för de svindyra japanska kockknivarna med galet skarpa eggvinklar.
Medlem
· Västra Götaland
· 1 863 inlägg
Medlem
· Sverige
· 4 720 inlägg
Det finns ett otal youtube-klipp om hur man kan skärpa köksknivar med traditionella metoder, botanisera litet bland dessa. Ett traditionellt upplägg bygger just på användning av våtslipstenar typ som du visar. Själv är jag lat, bara skaffade ett mekaniserat system men det kan vara att det kan bli bättre resultat med traditionella metoder.
Rickard.
Medlem
· Riktiga Norrland
· 6 142 inlägg
Rickard.
Medlem
- Riktiga Norrland
- 6 142 inlägg
Är den lätt för en nybörjare? Tycker det såg ut som en knepig balansövning men jag kanske övertänker. Jag slipar mina "bruksknivar" på bryne och köksknivarna håller jag konstant halvslöa med fiskars klassiker och jag önskar då och då jag hade något bättre.S segv skrev:
Sharpmaker är väldigt lättjobbad. Men mjuka, rostfria skräpknivar är som vanligt hopplösa. Använd inte Sharpmaker på japanska laminerade knivar med knallhård kolstålsegg (de dyra finknivarna som inte finns i den vanliga handeln). Det blir för hög punktbelastning och man får urflisningar på en mikroskala. Jag har testat och kollat i mikroskop.
Den grövsta stenen är 400 korn. Det kommer sannolikt vara för fint för att återställa/nyetablera en egg på ett icke-frustrerande vis. Om det inte är väldigt tunna knivar som man grejar med.
Sharpmakern som nämndes är bra, men jag tycker den behöver kompletteras med den lite grövre separata diamantstaven för att kunna användas till att reparera skadade eggar och lägga på nya vinklar.
Sharpmakern som nämndes är bra, men jag tycker den behöver kompletteras med den lite grövre separata diamantstaven för att kunna användas till att reparera skadade eggar och lägga på nya vinklar.
Verktygstokig
· Halland
· 7 390 inlägg
Det brukar bli bandslipen för mig allra oftast. Har en stor sandsten men har inget vatten i verkstan, för mycket jobb att sätta igång den så den kommer inte igång så ofta, sorligt nog. Bandslipen lägger jag ett riktigt fint diamantslipband på för knivarna, brukar gå riktigt snabbt, sen striglar jag med läder impregnerat med nån slippasta.
Medlem
· Sverige
· 4 720 inlägg
Nästan för humorhörnan här...
Slipade litet köksknivar nyss med Tormek T4. Tyckte det var litet gulligt att de skickade med en sats med plåster, tänkte att det man får vara bra klantig osv...
Konstaterade idag att den där plåstersatsen kom väl till pass, skärpan blir som en skalpell för kirurgiskt bruk och jag svär jag bara råkade ta litet rakt på eggen utan någon som helst skärande rörelse... skulle bara monteras ur kniven ur jiggen
Men nu fortsätter jag med resten av knivarna.
Slipade litet köksknivar nyss med Tormek T4. Tyckte det var litet gulligt att de skickade med en sats med plåster, tänkte att det man får vara bra klantig osv...
Konstaterade idag att den där plåstersatsen kom väl till pass, skärpan blir som en skalpell för kirurgiskt bruk och jag svär jag bara råkade ta litet rakt på eggen utan någon som helst skärande rörelse... skulle bara monteras ur kniven ur jiggen
Men nu fortsätter jag med resten av knivarna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder