Hej forumet!

Är nyinflyttad till ett hus med en äldre trekammarbrunn, men vet och förstår inte riktigt hur den mår och fungerar.
När jag söker efter bilder hittar jag ingen slamavskiljare som ser ut som min.

Vid inloppet är en vägg, men den är strax ovanför vattenytan. Antar att detta är meningen, då det inte hade fått plats mycket slam på den lilla ytan.
Men sedan blir jag inte riktigt klok.

Är andra sidan kammare två, och det i mitten kammare 3?
Vad är det mindre röret, då jag antar att stora är utlopp?
Trodde först att vattennivån var väldigt låg, men mätte djupet till 120cm.
Vad är den extra lilla baljan i kammare 3? Och vad kan kablarna vara till. Pump?

Har tyvärr inte fått någon dokumentation på avloppet och inget som finns i kommunens arkiv.
 
  • Trekammarbrunn med synlig inlopp, vägg ovanför vattenytan, rör och kablar, och en liten balja.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vy inifrån en äldre trekammarbrunn med synliga rör, kablar och slamavskiljarkammare.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
finns någon elström eller tänkt slang för tryckluft framdraget till brunnen.

det där är så ovanlig att man bör ha sett den innan för att veta vad det är för något

kanske tom. någon form av satsberarbetande minireningsverk.

det kanske ger mer information om du kollar fastighetens bygglov och avloppstillstånd och den vägen får lite hint om vad det är för något och kanske i detta också tillverkare/märke.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Det finns ett rör som går upp ca 10m från brunnen med elkabel och vad som ser ut som en luftnippel.
Finns tyvärr inget tillstånd, så finns verkligen ingen dokumentation.
 
Inget anslutet till något av det ??

det står något svart på cementringskanten nere i bilden - är det tydbart ??

luftslangen är förmodligen till för att styra något eller agerar mammuth-pump (vertikala röret som senare går in mot mitten??) som hämtar vatten djupare ner i brunnen och häller upp i skålen i mitten (ser ut som något vattenhjul/vipp-bräda som dessutom ser ut att kunna rotera eller vicka) och elsladden förmodligen till någon sensor eller flottör som indikerar läget eller att vattenhjulet faktisk roterar/vippar...

Ditt problem är att du förmodligen saknar luftpumpen och styrenheter för detta...

Det tjockare röret under den smalare röret är förmodligen utloppet för infiltreringen, kopplad till centerdelen och som den fungerar nu så är det nog rätt stor risk att slam följer med utgående vattnet och kommer att korka igen din filtrering inom allt för kort tidsperiod framöver.

Slamskiljande brunnar brukar ha en nivå där slammet sjunker till botten och en nivå vid ytan med flytande slam som fermenterar (och sedan sakta sjunker till botten, ja slammet vandrar både upp och ned i den biologiska processen där mättnad med koldioxid och kvävgas (från denitrifieringen som görs i syrefri miljö) gör att det flyter upp igen i kanske flera omgångar) och en mellanskikt med hyfsat klar vatten och gärna i 3 fack där det hela upprepas och den sista facket har relativt slamfritt och klart vatten som går vidare till infiltreringen

---

Detta är typexempel på avloppsystem där man inte följer KISS-principen och det är lätt att förstå sig på för den som skall sköta denna...

Om slangen och elkabeln slutar i det fria så har förre ägarna plockat bort något som borde ha varit kvar för att avloppsbrunnen skall fungera som tänkt.

om du är nyfiken skulle jag hämta en luftkompressor (prova med vilken du råka ha tillgång till - behöver inte ge någon hög tryck) och en strypkran eller ställbar tryckregulator för luftreglering att anluta slangen 10 meter bort och se vad som händer om du släpper på lite luft - börja det hosta och gurla och kanske vatten börja spola i den smalare röret till centerdelen och hjulet under börja snurra - så skulle jag med en multimeter kolla om tåtarna i sladden kortsluter och öppna sig med jämna mellanrum (typ takt motsvarande vattenhjulets rotation)

- om det fungerar, skaffa större akvariepump eller mindre luftpump tänkt för minireningsverk och eventuellt senare en tidur som ställs att köra luftpumpen i 1 minut och stopp i typ 5 minuters intervall eller så - i början kanske kontinuerligt tills brunnen har anpassat sig för den nya situationen då det blir en syresättning via mammuth-pumpen som inte fans där innan... urea (från urinen) omvandlas väldigt fort till ammoniak men för att de skall oxideras vidare till först nitrit och sedan nitrat så behövs luftsyre och de denitrifierade bakterierna vill inte ha luftsyre men kan bara bryta ned nitrat - så man behöver en syresättande zon och man behöver en zon med mycket låg syrehalt i en minireningsverk om man skall reducera kvävet från urinen i avloppet.

---

Detta med kiss-principen gäller också minireningsverk att det fins enkla sådana som bara består av en luftpump och en programmerbar tidur som styr luftpumpen och i princip aldrig krånglar och med en blick ned i brunnshålet och en sniff med näsan så ser man om den mår bra eller inte - och det fins komplicerade sådana med sensorer, filterpåsar, elektriska pumpar (utöver luftpumpningen för syredelen i verket) - alltid luktar avlopp och svår att förstå sig på för den som skall sköta anläggningen och dessutom krånglar ofta på sensor eller elpumpsidan, styrenheter som inte fungerar längre, slamöversvämning (och i förlängningen igensatt inflitrering) och akut slamsugbil, dyra förbrukningsartiklar som filtersäckar etc.

Gäller att navigera noga om man går steget att i framtiden använda minireningsverk som en framtida avloppsbenhandling. - skulle nog säga undvik satsbearbetande verk (de luktar alltid illa) utan titta på verk som kör med aktiv slam i labyrint och som hela tide ältas med mammuth-pumpar och med bara en program/tidsstyrd luftpump som driver det hela - de luktar inte mer än lite tydligare jordkällardoft när man öppnar brunnslocket
 
Redigerat:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.