Hej. Vi är ute efter en skyddad uteplats/altan vid vårt hus från 49. Vi vill kunna sitta där utan att känna oss iakttagna från andra. Vi vill få plats att sitta minst 8-10 pers runt ett bord. Vi hade gärna haft en del under tak och en del där man kan sitta i solen.

Att det känns privat är väldigt viktigt. Strax över 9 meter mitt emot vår långsida ligger tomtgräns, där granne har sin entré och ca 10 meter från kortsida (åt öster ligger en väg med en låg häck).

Så, hur hade du designat en uteplats/altan/trädäck som passar huset och våra behov? Hur stor hade du gjort? Hade du gjort i olika nivåer med tanke på källarfönster? Andra tips?
 
  • Hörn av grön husfasad med gräsmatta och markeringar för planerad uteplats eller altan.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Grönmålat hus från 1949 med ljusinsläpp och trädgård vid skymningen, potentiell plats för privat uteplats.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag ser en dörr och antar att uteplatsen ska ansluta till denna.

För att passa huset bör absolut undvika att bracka på med en stor träaltan direkt mot huset, och även undvika en upphöjd. Till huset passar (öppna) trappor direkt utanför dörren och sen uteplats (strax över) marknivå.

Mina farföräldrar hade samma typ av hus och de hade en platsgjuten betonguteplats som de
målat med flingfärg (funkade t o m där uppe i Luleå). Runt denna hade en spaljé som var rutig i form av diagonaler, med sommarklätterväxter.

Anpassning till vår tid är helt okej, så gör trädäck om ni vill, även om grus eller natursten är bäst. Gällande trädäck bör ni mäta önskat möblemang ordentligt så ni gör altanen så litet som möjligt, utan att det blir trångt. För att det inte ska bli för "träigt" så sätt en häck som insynsskydd runt. Om ni väljer syrén välj en som inte skjuter rotskott. (åk till en bra handelsträdgård nära er och kolla sortimentet)

Utanför denna (kanske en tidstypisk grusgång mellan) kan ni göra en ytterligare uteplats med stenläggning betong eller grus. Runt denna kan ni däremot ha ett högt spjälstaket (smala spjälor, sned spets – alla snickerier var lätta i intrycket, tunna dimensioner). Blommande klätterväxter passar fint till, och skapar mer insynsskydd. Färger får gärna gå igen från huset.

Någon av dessa uteplatser kanske fångar sista kvällssolen, där man sätter skönare möbler än matbord.

För att skapa insynsskydd kan ni gärna jobba i flera "kulisser". Sätt t. ex. en grupp/rad lite högre buskträd en bit bort, med en marktäckande perenn under. Kontrollera "strategiska blicklinjer", t.ex. mellan grannars fönster, dörrar, sittplatser och den/de ytan/ytorna ni vill avskärma mest, och placera växterna exakt rätt och med rätt höjd. Eller så kanske det går att göra en pergola en bit bort, med plankvägg mot granne/gata. Vidare skulle såklart en berså vara passande, kanske kan bli en sittplats för morgonsol eller avkopppling, som ett eget gömme.

Lycka till!
 
  • Gilla
PerManent och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.