I kattvindarna på vårt hus hittade vi ett par mycket gamla barnskor. Inte ett helt par, utan två uddaskor. En god vän förklarade för oss att de förmodligen låg där för att bättra på fertiliteten hos husets invånare. Eftersom vi har uppnått en ålder när det ploppar upp barnbarn då och då sa vi förskräckt (och på skoj) att då är det bäst att skorna genast åker i soporna. Min dotter påpekade då att det kanske inte bara påverkar husets invånare, utan hela släkten; "Lägg genast tillbaka!" så det gjorde vi...

Ok, jag kan förstå logiken bakom den tron. Men kan någon förklara varför vi bland spånet i trossbotten hittade först ett, sedan ett till, och sedan ett tredje fågelkranium? Det är kranier av någon rovfågel, knappt en dm långa från näbb till nacke. Vid första fyndet trodde vi att det kanske var en fågel som på något sätt förirrat sig in på vinden och blivit kvar där. Men tre stycken? De låg inte ens på samma ställe, så vi kan inte se någon naturlig förklaring till att de hamnat där "av sig själva".

Jag tänkte bifoga en bild på kranierna också, men inser att jag nog aldrig tagit någon...
 
  • skor.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Och i vår ena kattvind låg det mycket ben (inga alls på andra ställen). Mellanstora ryggkotor mm, från 3-4 djur gissar jag. Vad kan det finnas för förklaring till att de ligger/låg under de lösa golvplankorna?
 
Kan det helt enkelt vara så att man haft snålt med spån och fyllt ut med vad man hade liggande? Tråkig förklaring kanske men sanningen är ofta fantasilös. Gamla skor borde ju vara ett hyffsat isoleringsmaterial, ben är väl mer tveksamt.
 
Men skor i trossbotten är ett äkta skrock. Barnskor. Vi hade också det. Har resulterat i tre hitills... :)
 
När jag var i La Paz i Bolivien besökte jag bland annat en så kallad "häxmarknad", där såldes torkade lamafoster..som byggdes in i grunden på nya hus för att skydda mot onda andar... kanske rovfåglarna har något sånt syfte?

Med det sagt, tror snarare att de lockar till sig skadedjur som finns på riktigt...och vi har 2 ungar och inga barnskor i golvet... TorpSaras 3 barn är resultatet av en annan aktivitet än trossbottensbygge...
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Jag hittade massa gamla skidor på min kattvind, betyder det att Gunde Svan kommer på besök då?
 
Fågelkranier - låter som om ni haft ugglor inneboende i huset någon gång i tiden. Hur gammalt hus?

Det enda vi hittat var en knoppölsflaska vid en takstol - varigenom vi kunde datera bygget (1918).
Och ett annat hus låg det konjaksflaskor i trossbotten. Men det hade nog inte med skrock å göra.
 
Rovfågelskranier på knappt en dm låter som vråk eller (katt?) uggla.

Tydligen var det ganska vanligt att man begravde, eller murade in, en katt i huset, för att skydda mot möss, kanske rovfåglarna haft ett liknande syfte? De äter ju åtminstone möss..

/ Fredrik
 
Här i Skaraborg hittade vi också skor när huset skulle renoveras. Båda var barnskor, i olika modell och storlek. Skelettdelar från ngt större djur fanns, liksom ovala, släta stenar i husets hörn (på vinden). Vore verkligen kul att veta mer om detta!
 
Har också hittat ett par udda skor i stugan i Halland (en äldre liten gård) i isoleringen som består av det mesta som går att uppbringa....glas, porslin, tidningar, skedar, tyger m.m....
Har även hittat stenar som ligger i tygpåsar, placerade ovanför ytterdörrarna.....Någon som vet varför? Kanske nåt beskydd?
 
Tack för intressant teori angående gamla skor! I vårt hus (byggt 1792, senaste renovering var 1859) låg det udda skor i alla storlekar ovanpå torv/spån/bôs på vinden. Det var inte några stycken, utan närmare 300 skor motsvarande 6 fulla flyttkartonger.
Är det någon som har någon annan teori än den fertilitetsbefrämjande?

Vi har även hittat många skelettdelar som ser ut att härröra från smågrisar i torpargrunden vilket vi tror har orsakats av grävlingar, katter etc som dragit med sig byten in under huset.
På vinden fanns ett otal benbitar, mest från fåglar som vi tror helt enkelt tagit sig in men inte hittat ut.
 
En barnträsko hittades i ett mycket gammalt hus i Kronobergs län.
Jag var medveten om dess syfte, men vågade ändå ta bort den. Står i bokhyllan nu.
 
Kan det inte vara så att skor var dyra och därför sparades gamla trasiga skor eller i vissa fall den sko som inte var helt sönder? Somliga hade ju inte ens skor.
 
Små skelettdelar? Kan det vara så att förre ägaren har haft tomtar på loftet...
 
IMG_0271.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det här fotot satt i gamla byk- och bakstugan. Bara vindtätning eller någon som har något smaskigt skrock att bjuda på :) ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.