Hej!

Skrivborden på många bibliotek har ofta på arbetsytan en färgad (ibland marmorerad) yta som skrivbordsunderlägg eller vad man ska säga. Detta även om skivan i övrigt är gjord av massivt trä. Är det någon som vet varför de ofta är utformade på det sättet? Och vad det är för typ av material? Är det något inlägg i bordsskivan eller är det en färglagd yta och i så fall vilken typ av färg? Har de alltid varit utformade så?

Se bilder från Kungl. Biblioteket, Göteborgs Universitetsbibliotek och Juridiska biblioteket i Uppsala.

kb.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


PIX-NFED1J.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


img_1210_202139375.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Är det inte en pålimmad skiva typ. perstorpsplatta som är på bänkarna?
Tror det sitter där pga. att man slipper slitage , en vanlig träskiva är ju mjuk och denna är hård så man inte kan göra repor med pennor , nycklar osv.
 
  • Gilla
heimlaga och 1 till
  • Laddar…
Tror det kan vara för att papper inte ska glida iväg.
Pennorna funkade nog bättre också.

Tror det från början varit någon typ av kraftigt läder. Mörkfärgat i grönt för att bläckfläckar inte skulle synas.
Kan den nedsänkta ytan ha varit lös, så att man (i finare miljöer) höll snyggt genom att byta den oftare än vad hela bordet kunde fixas till? Misstänker att bläck på trä inte tas bort så lätt.

I nyproduktion är det nog mer för att behålla en tradition i utseendet, eller för en tåligare yta enligt nutida krav som funktionellt inte har samma egenskaper.(hårdare?) Studenter handskriver inte så mycket längre.

Rekommenderar också linoleum om någon vill tillverka bord av denna typ själv. Hade gärna haft det på ett bord för hobby, pyssel, lek etc. hemma.
Har använt arbetsbord med vanlig golvmatta som de kapat till och lagt ovanpå. I det fallet för att det sväljer mekaniska småskador nästan magiskt, små lätta saker ligger stilla men det blir ändå inte besvärande friktion för tunga saker. Väldigt trevlig "lättarbetad" känsla när det är stabilt, men ändå inte helt stumt.
 
På mitt skrivbord är det någon sorts konstläder eller galon på ett underlag av furubräder. Det fungerade säkert bra de första 60 åren men nu håller materialet på att falla sönder av ålder och borde bytas. Bordet är från början på 20-talet. Mormorsfar var slöjdlärare och snickrade skrivbordet som firabel i skolans slöjdsal under ett sommarlov.
Dyrare skrivbord lär ha haft äkta läder. Linoleum är förmodligen ännu bättre.

På den tiden fanns inte så många skivmaterial att välja mellan och ett skrivbord måste ju ha en enhetlig yta utan ojämnheter där blyertspennan skulle skära genom pappret.
 
Redigerat:
Just det. Läder var väl vanligt förr i tiden på finare skrivbord i sådan klassisk engelsk stil. Det låter troligt att det är efter denna tradition, och för slittåligheten i linoleum, som man väljer en sådant inlägg – och ofta i mörkgrön. Tycker det kan bli ganska fint faktiskt och är lite sugen på att göra något liknande.

_MG_3471_l.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ett tillägg till Findus svar om linoleum. Skillnaden mellan golv linoleum och desktopp varianten. Forbos desktopp är matt så att ljuset inte reflekteras. Och ytan är slät och färgen är inte marmorerad som allt golv är utan enfärgad. Sedan är det inte grov väv på baksidan som golvet har utan en slätare tygliknade material. Förövrigt är det samma.

Skulle väldigt gärna ha det på arbetsbänkarna i verkstaden men att betala 320 kr per kvadrat blir dyrt tycker jag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.