Vad finns det för alternativ att gå på egentligen?
Planen är att installera en kamin alt vedspis inom en ganska snar framtid mot en yttervägg, men sen i framtiden bygga ut huset mot samma yttervägg och i den nybyggda delen installera vedpanna.
I det fallet känns det lite sådär att montera en modulskorsten på ytsida vägg i dagsläget för att senare riva ner det och mura upp en riktig skorsten? En riktig skorsten hjälper ju även den till med att hålla värmen mot vägg den dagen huset byggs ut då man liksom "bygger in" skorstenen i huset.
Eller-finns det ett "billigt" röralternativ man kan smacka upp på utsida vägg idag som man med gott samvete kan riva ner och hiva om ett par år när utbyggnaden sätter igång....?
Vad kan man göra själv (läs:vad är tillåtet att göra själv)?
 
Att mura upp en skorsten är ingen jättekostnad och du kan få i princip hur många pipor/ventilationskanaler du vill. Att du också får ett rejält fundament som du kan placera tyngre ugnar på kan inte ses som en nackdel. Gör det ordenligt från början det har du igen. Som du själv säger så lagrar teglet värme som till viss del kommer huset till godo. Både i värmesynpunkt, grund och vindsklimat samt förbättrad ventilation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.