Jag och min man har planer på att bygga ett hus av lösvirke utanför Örebro nästa vår. Vi har inte köpt tomt än men har fått upp ögonen för en skogstomt som är på ungefär 2400 kvm. Idag är det vildvuxen, ogallrad skog på tomten- både björk och tall. Gissningsvis är skogen mellan 5-20 år gammal. De grövsta träden är ca 20 cm i diameter. Tomten är dessutom väldigt stenig och lutar lite- höjdskillnaden mellan det lägsta och det högsta partiet är ca 2-3 m.

Frågan är vad markarbetet skulle kosta. Vi vill avverka all skog för att få in mera ljus på tomten, schakta bort stenbumlingarna, stubbar och rötter, lägga dit fyllnadsmassor och sedan matjord (över hela tomten).

Vilka är fördelarna med att välja skogstomt jämfört med en ängstomt? Ni som byggt själva på skogstomt- hur lång tid tog det för er att få ordning på trädgården? Vi har småbarn och vill inte att tomten ska se ut som en byggarbetsplats i flera år.
 
Vi räknar inte med att göra markarbetet själva. Huset som ska byggas är 1,5 plan med en bottenplatta på ca 110 kvm.
 
Damen som ägde tomterna var inte intresserad av att sälja. Men det skulle ändå vara intressant att veta vad det kostar att göra i ordning en skogstomt. Vi är genuint trädgårdsintresserade och frågan är om de då lönar sig att köpa en tomt- som den här.
 
Varför bygga i skogen om du vill ha en trädgårdstomt?
Då är det väl självklart att köpa en bit äng eller åker?

Om du däremot vill ha lite träd, kanske en björkdunge,
så får du mycket gratis från början på skogstomten.

Så jag förstår inte ditt resonemang :O
 
  • Gilla
Vårflod
  • Laddar…
Om du vill ha en platt tomt, så köp en platt tomt för det är onödigt att köpa något som man sedan skall göra om.
 
Där vi bor är skogstomter betydligt billigare än plana tomter. Det är mycket skog och lite kulturmark.
 
En skogstomt är i det närmaste underhållsfri. Men om det är trädgård du vill ha så är det väl bättre med en åker så slipper du frakta dit en massa matjord.. Sedan beror det på vad det är för slag skog och vad det är för slags markförhållanden. Pinnmo under granar är något av det mest värdelösa att anlägga trädgård på! Men som naturtomt helt OK. Det enda man behöver göra är att anlägga lite gångar och trappor och kanske några sittplatser. Vill man ha rabatter kan man bygga upp sådana med byggtimmer eller murar och fylla på med jord.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.