Jag är på gång att bygga ut, och funderar på att ha skjutdörrar istället för "vanliga" innerdörrar, då dessa inte stjäl så mycket utrymme.
Har någon några erfarenheter om dessa? Blir väggen där skjutdörrsstommen sitter monterad i väldigt "ihålig" (ljud och känslomässigt)? Skulle behöva en 1,2m bred dörr, men alla jag hittar hos dörrtillverkare ligger på max 0,9m?
 
Har själv gjort lite efterforskningar kring detta och de flesta dörrtillverkare tycks ha en och samma (norska) leverantör av skjutdörrskassetter. Ringde Dooria och kassetten finns i upp till 13M (dvs dörrblad på drygt 1,2 m), men de större storlekarna kräver en tjockare vägg (95 mm stomme istället för 70). Observera dock att inte alla dörrblad kan fås i denna storlek, men t.ex. Dooria Addera skall gå att få.

Kolla sista sidan i den här, som förvisso ser ut att vara från 80-talet; http://admin.dooria.net/Resources/Dooria/Files/PocketSV.pdf
 
P
I förra huset så valde ju inbyggda skjutdörrar i en liten hall vilket gjorde att vi slapp detta kortspel med dörrar som det ofta blir. Helt super helt enkelt. Ihåligt... Inte så speciellt. Dörrkassetterna är rätt väl belamrade med tvärreglar.
Det som är lite annorlunda är att dom är lite mer "skrammliga" vid öppning och stängning. En sidhängd dörr kan ju stängas helt ljudlös medans skjutdörrshjulen låter ju lite... Så är det en dörr som du öppnar och stänger riktigt ofta och vill vara tyst så kanske du ska fundera igen.
Vi kommer dock att i vårt nuvarande renoveringshus bara ha skjutdörrar förutom de dörrar som går till utomhus.
 
Kul att höra att du är nöjd. Vad tror du om livslängden på dessa? Vill ju inte bryta upp väggen om några år, bara för att nå't gått sönder, och inte går att fixa utifrån:(
 
P
Nu bodde vi ju inte så många år i det huset men mycket försikting smörjning av hjulen gör nog susen för att hålla livslängden men annars ska det nog inte vara några större förslitningar mer än vanliga dörrar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.