Om man jämför bilderna och specifikationen verkar detta vara mer eller mindre samma maskin, men det skiljer nästan 50% i pris (4kkr mot 6kkr). Jämför t.ex. följande bilder:
Blå och svart bordsmodell bandsåg, märkt "Cocraft", med sidhållare och gradskiva, för träbearbetning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

https://www.clasohlson.com/se/Planhyvel-Cocraft-HP-318/p/30-9439
Gul och svart eldriven RYOBI tjockleksplan för träbearbetning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

https://www.bauhaus.se/planhyvel-ryobi-rap1500g-1500w

Samma nödstopp, vev för höjdjustering, placering för säkringen, utmatningsbord, etc, etc. Enda som verkar skilja är färg och form på panelerna. Så frågan är väl om det är något som skiljer under ytan som talar till Ryobins fördel? Någon som har undersökt detta närmre?

Deras prestanda som är identisk:
1500W, hyvelbredd 318mm, maxhöjd 153mm, 9000 rpm, vikt, etc, etc.

Vad jag har läst så är de som köpt dem nöjda och man får mycket hyvel för pengarna. Så det kliar väldigt mycket i fingrarna för att jag köper Cocraft versionen..
 
K
Har cocraft som jag kört en del med. Skulle jag köpt ny ”lunchlåda” skulle jag nog satsat på Metabos
 
K kniv skrev:
Har cocraft som jag kört en del med. Skulle jag köpt ny ”lunchlåda” skulle jag nog satsat på Metabos
Vad är det i Metabos som du saknar i cocraft?
 
15% rabatt på Clas Ohlson i helgen, så det blev en cocraft, 3400kr var värt chansningen. Beställde online för upphämtning 6 mil bort (tydligen har väldigt få butiker den i sitt sortiment, och av någon löjlig anledning så går det inte att beställa från deras online lager för upphämtning i butik). Enda andra alternativet var hemleverans får 500kr, nej tack, inte sugen på att vara hemma en hel dag för att ta emot den. Så efter fyra timmar på tåg, buss och cykel så var den hemma.

Måste säga att den är otroligt välbyggd, stommen består av svetsat stål (2-3mm) med ytterhölje av bockad plåt. Om jag jämför teardowns av Ryobin så är det utom tvekan samma bas, med olika paneler.

Har testat att köra ask, furu och gran. Efter lite justeringar av in och utmatningsborden så har jag blivit av med i princip all "snipe". Har definitivt inte försökt maxa den, men 0.5-0.75mm pass i en 10cm bred askbit var inga problem.

Skulle inte påstå att ytan blir helt perfekt som om man hade handhyvlat, men helt klart godkänt i mina ögon!

Två saker som stör mig:
1. Spånutsuget är mitt på baksidan vilket gör att virket krockar med slangen. Blir till att fixa en vinkel.
2. Rullarna på in och utmatningsborden är mer eller mindre meningslösa, otroligt mycket spel i dem:


Lovar aff återkomma när jag har kört in den mer. Om det har gått en tid sedan detta inlägg och du är nyfiken, vänligen påmin mig!
 
  • Gilla
Crook
  • Laddar…
Düsseldorff
Ett utmärkt exempel på att man får det man betalar för.
 
Düsseldorff Düsseldorff skrev:
Ett utmärkt exempel på att man får det man betalar för.
Missförstå mig inte, jag är fortfarande nöjd. Speciellt då den kostar 30-40% av en till synes identisk maskin, det man får leva med är blå färg istället för grön...

Visst, hade kunnat hosta upp det dubbla för en Metabo eller DeWalt, men betvivlar att jag hade fått en maskin som presterar 50% bättre, snarare 10%...
 
  • Gilla
Düsseldorff och 1 till
  • Laddar…
Tvåveckorsrecension, efter att ha tagit av kåpor så är jag ganska övertygad om att det är samma maskin som Ryobi, Duab MB1931, med flera. Så åtminstone jämfört med Ryobin är den rejält billigare.
Anledningen till att jag tog av kåporna var för att det diffade ungefär 0.25-0.5mm mellan de olika sidorna av hyveln (d.v.s. den hyvlade tunnare på ena sidan än andra). Det var enkelt att justera genom att höja ena sidan. Har även tagit ur bladen och satt tillbaka dem med verktyget som följer med. Detta då bladen inte satt helt jämt jämfört med verktyget. Avståndet diffade dessutom mellan de två bladen. Efter justering så ger maskinen betydligt bättre resultat.

Nu kan man tycka att man inte ska behöva göra dessa justeringar på en ny produkt, och jag är beredd att hålla med. Å andra sidan är detta något man förr eller snare kommer behöva göra, och det tog inte lång tid, så givet priset så gör jag gladeligen detta.

Några negativa saker:

Rullarna på in och utmatningsbordet, som jag redan har nämnt, är mycket glappiga. Visar sig att rullarna har plast detaljer inpressade i ändarna som i sin tur glider på runda skallar till två M6 bultar (MC6S). Själva rullarna är gedigna och har en svarvad innerdiameter på 17mm, så borde gå att få tag i ett kullager som passar istället.

Kickback skydden gå i basplattan om man försöker hyvla tunnare än 7-8mm. Går att komma runt igenom att "skjuta fram dem" så att de gilder undan från basplattan.

Drivremmen mellan motor och cutter klättrar på remskivorna. Verkar vara någon defekt på remmen, ska höra med Clas om detta är något som är fel på min, eller förväntat...

Med ovanstående sagt, fortfarande riktigt nöjd och mycket maskin för pengarna, speciellt efter att ha justerat bladen. Så rekommenderar för den snåle.

Kan dessutom nämna att Clas har 15% rabatt på hela sortimentet i helgen. Så maskinen är din för 3400kr. (har inget med Clas att göra och tjänar inget på att säga detta).
 
  • Gilla
Gormenghast och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.