Hej,
Vi har precis fått vårt bygglov beviljat och blev lite fundersam över vissa formuleringar på granskningsbladet.

Längst nere står det bland annat "Ansökan beviljas" och "Ansökan tillstyrks". I min värld betyder dessa samma sak, så vad är egentligen skillnaden? (Vi har "Ansökan beviljas" ikryssad)
/Martin
 
Förmodligen en slarvig skriven mall tänkt att kunna användas både när man ska lämna remiss på något samt ta beslut.

Om man tillstyrker något så är det ett budskap till den som faktiskt tar beslut (beviljas).
Men då borde det även finnas ett fält för "Tillstyrks ej".

Jaja, det kanske kvittar.
 
Det finns iallafall en "Ansökan avstyrks" :)

Det kan nog stämma det du skriver
 
Ja, precis så är det. Förmodligen är det så att ni fått ert bygglov beviljat av en tjänsteman på delegation (dvs. ert ärende har inte varit uppe i byggnadsnämnden). Om ert bygglov krävt att byggnadsnämnden fattat beslutet (tex. på grund av större avvikelse från detaljplan där tjänstemän normalt inte har delegation att fatta beslut) så används rutorna "Ansökan styrks/avstyrks" som ett förslag till beslut för politikerna. Ofta bifogas då en tjänsteskrivelse där man redogör för grunderna, alternativt redogörs detta muntligt men det brukar inte vara så poppis hos politikerna....
 
Om det betyder samma sak i din värld, så lever du i en egen.

Om man beviljar något har man fattat ett beslut. Tillstyrker man något så har man sagt hur någon annan borde besluta, dvs det är upp till någon annan.

Exempel:
Din närmaste chef tillstyrker att du får åka till Thailand när det är som mest bråttom i projektet, men din chefs chef måste bevilja.
 
Nja... Nu är det lite skillnad på hur olika typer av beslut fattas.

I en kommun är det formellt sett alltid myndigheten(dvs. nämnden) som fattar besluten, inte enskilda tjänstemän. Men av praktiska skäl så kan nämnden besluta att delegera vissa typer av beslut inom givna ramar till tjänstemän, detta finns angivet i delegationsordningen. Vad gäller bygglov tex att delegationen gäller att bevilja/neka lov inom ramen för detaljplaner, kanske med viss angiven avvikelse. Lov som går utanför ramarna måste således alltid tas upp i nämnden. Det vore ju ganska ineffektivt om politikerna skulle sätta sig in i vartenda litet bygglov. Nämndledamöterna informeras regelbundet om vilka beslut som fattats på delegation eftersom det egentligen är deras egna.

Men, principen är densamma :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.