Aero
Vi ska renovera badrummet och vill ändra i det befintliga vattenburna värmesystemet. En konvektor ska tas bort och bli en handdukstork en bit bort på väggen. Huset är från 1983 och byggt på torpargrund. Får man öppna upp golvet och skarva värmerören? Vi har haft två krökare på plats för att få prisuppgift, den ena ville skarva i golvet medans den andra sa att man inte får det...
 
Värmerör får man skarva dolt såvitt jag vet, men inte vattenrören.
 
Helst ska man inte skarva rör som ligger dolt men vi ombyggnationer i befintliga byggnader är det ibland oundvikligt att inte skarva. Dock finns det vissa metoder som är mer lämpliga än andra att använda. Bäst är förstås om det går att svetsa (=skarvfritt) men det funkar ju bara på stålrör (och kräver lite utrymme runt röret (varierande beroende på svetsarens skicklighet). En hårdlödning är det näst bästa alternativet. En gängskarv med lin och linolja kan oxå duga. Dock ska man undvika olika typer av skarvkoplingar typ unifix, uniflex, klämringskopplingar, och framförallt presskopplingar. Jag förmodar att det är ngn typ av kopparrör du har så en hårdlödning är väl det bästa som går i det här fallet, om du nu måste skarva
 
ridgid skrev:
Dock ska man undvika olika typer av skarvkoplingar typ unifix, uniflex, klämringskopplingar, och framförallt presskopplingar.
Bara nyfiken på att du skriver "framförallt presskopplingar". Tills alldeles nyligen var väl presskopplingar den enda typ av koppling som fick skarvas helt dolt? Vad är det som nu gör det sämst helt plötsligt?
 
När presskopplingen (koppar-muffar,böjar,t-rör etc som fogas samman med kopparrör med hjälp av ett elektriskt pressverktyg) på allvar slog igenom för 3-4 år sedan var det guds gåva till rörmokaren (sa många då) och alla skulle pressa, det gick snabbt och kopplingen var bombsäker , perfekt att bygga in, man slapp inspektionsluckor. Många fabrikat på kopplingar fanns det ( och fler finns det idag) , A-press ,MA-press, Viega, Gerberit. Mannesman osv, nästan helt omöjligt att se skillnad på dessa sånär som på en mikroskopiskt liten bokstav som sitter instansad på t-röret eller vad det nu kan vara. Varje märke kräver att man användet rätt typ av pressback (klon som pressar presskopplingen) för att få en rätt utförd pressning. Finns en uppsjö av pressbackar (A-Back, B-back, M-back V-back. Vissa är kompatibla och funkar på flera på flera olika pressdelar. En del pressdelstilverkare har egna backar som bara funkar på derass pressdelar , en jävla röra mao . Väldigt lätt att det blir fel.

"Vad lätt det ser ut". "Nämen vad smidigt", Vanliga komentarer från folk som ser en "pressare" in action. Jag vill hävda att pressa är svårare än att löda (vilket iofs inte är svårt), förutom att hålla koll på rätt pressdel till rätt back så måste man vara noggran och försiktig när manför in röret i presskopplingen. o-ringen i
presskopplingen är kännslig (olika beroende på fabrikat) och kan lätt lossna gå sönder och då är skadan redan skedd.

Av fogningarna på befintliga vattenledningar är ca 10% press ändå står dessa för ca 90% av alla läckor.
 
Nja! Presskopplingar har funnits i 20-25 år, men har allmänt ratats av den stockkonservativa svenska VVS-branschen. De 3-4 åren du talar om är till stor det beroende på att generationsskiften är på gång på rörfirmorna. Alla hårdlödande 40-talister skall pensionera sig och de yngre ser nyttan av att effektivisera och utveckla.

De är samma visa med rör-i-rör.

--------
Tillbaka till tråden.
Går det inte att lägga en separat slinga för utbyggnaden och lösa "skarvningen" med ett golvvärmekoppel i väggen?
 
Värmesystem = slutet system oftast lägre tryck än dricksvatten har alltid varit ok att skarva dolt men man bör undvika om det är möjligt men inget krav.

Dricksvatten = fylls på med brunnsvatten eller kommunalt (liknande) en skarv som läcker kan få förödande konsekvenser då det inte tar slut som ett värmesystem gör.

Sedan EU-inträdet har sverige fått lätta på en del regler i flera fall (inte bara vvs) därefter har de sk presskopplingarna börjat att flöda in.

Som med allt annat gör enligt föreskrifterna och gör den egenkontroll som krävs så ska du se att det inte blir några problem i framtiden.

(Själv hade jag kanske till och med skarvat med slangklämma om det varit godkänt)

Lycka till...
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.