Hej!

Undrar om någon har ett bra förslag på hur jag ska göra för att sammanfoga 4 st limträskivor?
Dimensionen per skiva är 2020 x 800 x 26, och i slutändan ska hela skivan vara 4000 x 1400...

Jag tänker att jag skarvar ihop dem innan jag kapar den till det slutgiltiga måttet, för att på så sätt bli av med ev. misspassningar / om det skevar någon mm...

Men jag undrar vad som är bästa sättet för att få dem att sitta ihop i princip skarvlösa? Jag har en handöverfräs och funderar på att fräsa in "plywoodkex", alltså långa strimmor, och limma. Men är det bästa metoden?

Tips och förslag mottages varmast!
 
Du ska alltså skarva både på bredden och längden, alltså ändträ mot ändträ? En ändträ-skarv blir aldrig särskilt stark, men kanske tillräckligt beroende på användningen. Får man fråga vad du ska ha skivorna till? I övrigt tycker jag att not och fjäder, alltså det du beskriver med "plywoodkex" låter som en bra lösning!
 
Håller med MaTu, en generalskarv (genomgående skarv) ändträ mot ändträ blir blir ingen vidare. Utöver hållbarhetsaspekten kommer det se lite konstigt ut.

Du kan istället klyva skivorna så att du får ut 4x350 mm + 4x450 mm (minus klingbredden) breda bitar. Två av bitarna kapar du på mitten, och arrangerar det hela enligt den högra skissen i bilden. Då slipper du den genomgående skarven och får en betydligt starkare skiva. Lite mer jobb, men det är det värt. Dock kommer ändträskarvarna fortfarande att "sticka ut" lite, men effekten dämpas i varje fall.

limträskiva.PNG

Den röda rektangeln skall föreställa slutkapningen - där har du tänkt helt rätt.

(Se måtten som ungefärliga och justera efter bredden på stavarna).
 
  • Gilla
woodchuck och 2 till
  • Laddar…
En "Miter Lock Router Bit" kanske?
LockMiterBit.gif
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Bygga_bos förslag är ett bra förslag!
 
S
Komplettera med spännbeslag. Men det kräver stöd under en stor del av skivan som flera redan påpekat.

kopplingsbeslag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tack för snabba svar, målet är att lägga den "stora" bordsskivan på detta underrede, i stål, och användas som skrivbord för 4 personer. Belastning kommer att vara ca 20-30kg + armbågar. Så frågan är hur ambitiös jag måste vara, eller om jag törs gena litegran? (Not + fjäder) samt skruva fast skivorna genom hålprofilerna.

Bord 1 - Med mittenben.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Underredet ser i varje fall stabilt ut på bilden. Dessutom ser det ut som att samtliga skarvar skulle få bra stöd. Sammantaget innebär det att det finns bra förutsättningar för att skarvarna skall hålla när skivan väl ligger på plats. Personligen är jag dock lite tveksam till det rent estetiskt.

Tänk på hur du skruvar fast skivan i underredet - skivan kommer att röra sig med årstiderna (pga att fuktkvoten ändras), framförallt på bredden (tvärs mot stavarna). Enklast är att köra med överdimensionerade hål + skruv + bricka för att skapa spelrum.

Nu vet jag inte om detta faller dig i smaken, eller passar med vad du vill uppnå... men om du vill spexa till det lite, och slippa skarva skivorna, så kan du såga till skivorna så att de passar de fyra arbetsplatserna och skruva dit dem med en liten glipa (runt 5 mm) mellan dem. Glipan fyller du sen med nåtmassa (finns på tub). Det blir lite enklare/säkrare och du får markerade arbetsplaster. Om du väljer denna variant är det klokt att skruva fast skivorna på den långa "mittbalken" med tighta hål så att skivorna kan röra sig från mitten och utåt. På så sätt belastas inte fogen i onödan. Men sen är det som sagt en fråga om tycke och smak... ville bara nämna alternativet.
 
Redigerat:
Egentligen är ju våran idé att få det att se ut som 1 stor skiva, även om det är väldigt snyggt med nåtmassa. Men det kanske skulle räcka att skruva fast skivorna längs mittenbalken, och låta den svälla / krympa utåt?

Vi tänker betsa undersida / kanter av skivan mörkbrun och vitlacka ovansidan. Vi kanske får leva med att skarvarna syns lite.
 
Tja, om man kan leva med att det inte blir "perfekt" så räcker det att skruva, Personligen hade jag nog valt att runda kanterna lite (typ 2,4 mm avrundningsfräs) för då syns småglipor lite mindre än om kanten är rak. Gliporna blir förstås lika stora, men man lurar ögat lite. Skarvarna kommer att synas, men de ser bättre ut...

Om du behandlar skivans sidor på olika sätt ökar risken att den slår sig, dvs buktar på endera hållet. Så att bara skruva i mittbalken är lite risky business. Skruva genom tighta hål i mittbalken och kör med stora hål på de andra tre sidorna så håller skivan sig rak, men kan ändå röra sig.
 
Mycket bra tips!

Tusen tack!
 
Lycka till med bygget, och glöm inte den oskrivna forumregeln... det är obligatoriskt att följa upp med bilder på resultatet!
 
Hej ni!

Nu har vi byggt färdigt, och jag lovade att återkomma med bilder på spektaklet.

Final-Bord-1.2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Färdig ritning på bord #1.
Final-Bord-2.2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Färdig ritning på bord #2 - Väggfast
2015-03-18 10.08.30.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Så här såg underedet för bord #1 ut när det kom från plåtverkstan. Förvånande nog diffar underredet med ~10mm från smalaste resp. bredaste punkt. Trodde nog att stål var en mer exakt vetenskap än så.
2015-03-22 16.36.18.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag valde till slut att bygga en liten jig till min handöverfräs (äkta biltema) och plugga ihop skivorna. Satte ihop skivorna och drog sträck över båda kanterna för att få pluggen rätt. Sen hjälpte jiggen till att få hålen på samma höjd / djup.

Först långsidorna, 2x2, sen kortsidorna så att vi till slut har 4 skivor sammanfogade. Tyvärr så snålade vi på själva skivorna. 400:- / st (2020mm x 800mm) från K-Rauta och så fort vi öppnade plastförpackningen de kom i, spände de ut sig och blev krokigare än hela fjolvintern. Men eftersom ingen av oss är yrkeskunniga nog att räta ut dem, bet vi ihop och gjorde det bästa vi kunde av situationen. Använde mig av spännband för att tvinga ihop dem under torkningen. Använde för övrigt ett expanderande trälim. Väldigt fränt!

När skivorna torkat, kapade vi lång och kortsidor till önskat mått.
2015-03-26 12.44.25.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är bord #1 färdigt. Betsade kanter och vitlackad yta. Gjorde dock misstaget att måla / slipa INNAN vi skruvade fast skivan, så några av skarvarna blev väldigt synliga (om man vill hitta dem).
2015-04-01 21.26.17.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här har vi fogat ihop bord #2, lite större projekt än det fristående, men vi tog med oss kunskapen om de misstag som gjordes vid bord #1. Resultatet blev mycket bättre.
IMG_6435.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är så bord #2 färdigt, målat och fastskruvat överallt. inga synliga skarvar här inte, och kolla vad läckert det svävar i luften!
Är överlag extremt nöjd med allt här. Från att jag var tvungen att lära mig Google Sketchup för att göra skisserna, och för att jag löste sammanfogningen på ett helt klart positivt vis. Önskar att jag hade en bild när vi hade bordet städat och snyggt, men lägger i alla fall upp en bild på hur det ser ut nu när vi sitter och jobbar med våra riktiga jobb.

2015-04-01 21.26.22.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
AndersPS och 6 till
  • Laddar…
Grattis - det blev riktigt läckra bord! Ni kommer att uträtta stordåd vid dem ;)
 
Supersnyggt! Bställde ni underredet av en svetsare eller var det en färdig produkt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.