Hjälp! Jag har märkt att huset har börjat sjunka i ena delen under de tre åren det stått färdigbyggt nu! Vad kan man göra åt detta ang ett hus som väger ton (2 vånings på dryga 160 kvm) och står på en sk modern krypgrund (uppbyggd av betong"suggor" runt om)?? Kan man lyfta huset och lägga in kilar mellan husstommen och betonggrunden eller vad gör man? Finns det någon som kan rekommendera en duktig företagare kring detta i 08-området?
Hälsningar fr orolig!
 
vem har gjort grunden?Du eller ett byggföretag?
/
M
 
Tack för respons!
Ett byggföretag! men de såg jag på internet har gått i konkurs!! så vad göra nu?
 
Jag är ingen specialist på krypgrunder men har det börjat röra på sig så kommer det säkerligen
röra på sig mer. Så kilar blir nog bara en tillfällig lösning. Hur mycket har det sjunkit och vars?
Är det i ett hörn?Leder du bort regnvattnet på något vis?Vad är det för typ av mark?
Risken om det sätter sig mycket är ju att du kan sabba konstruktionen i huset då allt kommer
att röra på sig med olika följder....
Lät ruggigt trist att dom gått i konkurs för annars hade det ju varit deras huvudvärk. Du har kanske någon
bild?
/
M
 
är det marken under krypgrunden som satt sig ?

om det är det ,vad är under krypgrunden,?

är all matjord bortschaktad under ?
 
Svåra frågor! Vet inte hur mkt det sjunkit men kanske en cm iaf tror jag (hemsak tanke!) - det är nog "hela" eller störr delen av kortsidan det sjunker ...
kan ju vara marken (som är uppfylld av ett tjockt lager sprängsten ovanpå vad det nu är som är under...) som sätter sig sakta men säkert troligtvis - låter ju troligt (för mig som ändå är lekman). regnvattnet leds bort via vanlig dräneringsslang runt om (kopplad till stuprören).
jag skulle ju behöva en experts råd i detta, men måste nog anlita en besiktingsman ändå för att få det svart på vitt att det lutar...ska höra med f-bolaget imorrn hur de ställer sig om de hjäper till eller inte (gör redan ont i magen!)
 
Om stuprören är kopplade till dräneringen är det redan där ett stort fel! Det ska vara två skilda system; stuprören ska gå ner till "hela" markavloppsrör som leds till en dagvattenanslutning eller en stor stenkista, medan dräneringen är en perforerad slang som ska ta hand om grundvatten. Om du har regnvatten från stuprören som leds ner i perforerade dräneringsrör, kommer ju allt vatten att forsa ut i marken runt huset.
 
Tror faktiskt att det finns två skilda system; ett med dagvattenanslutning till kommunens brunn och ett med perforerad slang. Så felet ligger inte där med största sannolikhet. Tack ändå för respons kring detta.
 
sjunkandehus skrev:
...Vet inte hur mkt det sjunkit men kanske en cm iaf tror jag...
Hej Sjunkandehus,
en centimeter på ett hus som är kanske 12 meter långt låter väl inte så farligt.

Fråga: Hur har du upptäckt/konstaterat sättningen?
Det syns väl knappast med ögat? Laser?
 
Haha mitt hus ha sjunkit ungefär 15 cm på 6 meter vägg.
Men nu är ju då skillnaden att mitt hus står på en stenfot och huset är byggt något runt sent 1700 till tidigt 1800 talet.
 
Sorry, menade nog mer som 2-3 cm och då det är på kortsidan så blir det en lutning som är kännbar och när man lägger en spelkula på golvet (där jag börjar känna en svag lutning med fötterna) så rullar den sakta men säkert...Jag talade med en kunnig idag om deta och han sa att tur jag har ett modulhus då platsbyggda hus tar mer skada då de inte är så flexibla i svängningar/lutningar som modulhus - alltid ngt! Men vad jag skulle behöva är ju tydligen en firma som är duktig på att lyfta husets kortsida med domkraft (nästan samma typ man anvädner för bil funkade) och lägga in en stålbalkskil för att räta upp allt igen - ngn som har en sådan pålitlig och kunnig firma i rockärmen inom 08-omr att trolla fram?
 
Har du undersökt varför sättningen har uppstått, om den är pågående eller har avstannat? Om inte så är det nog läge att undersöka det före du försöker rätta till sidan med sättningen. Ingen idé att ta dit en firma om den sidan kommer fortsätta sjunka
 
Tack för förslag, men jag vet inte hur jag som lekman ska kunna kolla detta (varför sättning uppstått) eller om den pågår...men jag har fått rådet att det enda är att kontakta en byggkonsult/besiktnman så ska börja leta en sådan.
 
sjunkandehus skrev:
Jag talade med en kunnig idag om deta och han sa att tur jag har ett modulhus då platsbyggda hus tar mer skada då de inte är så flexibla i svängningar/lutningar som modulhus - alltid ngt!
Jag har fått uppfattningen att det är precis tvärt om. Lösvirkeshus är mer flexibla och följer med, hus byggda av block har en större tendens att det blir större sprickor i stället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.