Jag har skrivit tidigare om vårt hus, 1-plans trähus med gjuten platta byggt 2007, där vi bott snart tre år. Hela tiden har min sambo känt av sin astma i huset och ett luftprov från Eurofins visade avvikande resultat på Mikrobiell status, Fukt och Lukt från träskydd. Tråden finns här.

Vi har följt upp de flesta råden vi fick. Vi har dragit ner ventilationen till ett minimum, vi har dragit upp den till max, vi har drevat otätheter mellan vägg och tak, vi har haft besiktningsman från Anticimex, vi har haft besiktning av företag specialiserade på fukt och fuktskador, och vi har haft byggkunniga bekanta ute som tittat. Ingen kan hitta fukt, mögel eller någon annan skada. Vi upplever inte heller dålig lukt. Dessutom har vi nu två luftrenare, Blueair's största modell, som går på full effekt och enligt informationen ska rena luften från mögelsporer.

Dock blir sambon påverkad av huset efter en kort stund inomhus. Svårt att andas, pip i lungorna, och behöver ta astmamedicin. Hon har provat att bo i gäststugan, hos föräldrarna och på ett par andra ställen och slipper då problemen som direkt kommer tillbaka när hon kommer tillbaka till huset.

Även våra hundar påverkas. Båda två har konstaterade allergier hos veterinär men blir också märkbart sämre om de vistas inomhus, i form av varm hud, klåda, utslag.


Vi har provat detta många varv, fram och tillbaka för att det inte ska vara andra anledningar till problemen - och vi är nu helt säkra - någonting är inte bra i huset, men vi hittar inte vad, och nu börjar vi ge upp.

Finns det något mer test vi kan göra? Något vi kan kolla? Något vi kan prova?
 
Prova installera FTX-ventilation med F9-filter och injusterat för 1 luftombyte/timme. Kostnad ~100kkr eller sälj huset, ni har ju provat allt annat.
 
Synnerligen trist situation.

Om vi antar att ni effektivt nu har gjort luftförbättringstester och insatser så återstår två alt.
1) Det kommer in något med uteluften som inte är direkt hälsosamt.
2) Det är någon slags emissioner från själva huset.

Alt 1 är föga troligt eftersom då skulle fru & hundar inte rimligtvis må bättre utanför huset, (på tomten el lokalt i området).
Alt 2 tycks alltså vara mest troligt. Det tråkiga med det är att det kan vara nästan vad som helst / vilken byggnadsdel som helst.

Fukt brukar behövas för att tråkigheter ska uppstå. Fukt - då tänker man på grunden, men tyvärr kan den ju också komma uppifrån, el från läckande rör, el via kondens av inomhusfukt (badrum, tvättstuga el kök primärt). Även nybyggda hus har fel och brister. Alla behöver inte upptäckas vid besiktning.

Av det jag läst om sjuka hus genom åren så är det ett drygt detektiv- och laboratoriearbete att hitta orsaken, om den inte redan är känd. Enda tipset är att systematiskt gå igenom och undersöka alla tänkbara fuktställen till att börja med.

Alltså behöver ni ha tillgång till all samlad expertis och erfarenhet från sjuka hus. Har ni konsulterat en riktig expert som har kännedom om alla kända problem, och vederbörande ändå inte har någon idé om vad det kan vara, då har ni problem.

Det kan ev också vara så att husets problem faktiskt har blivit åtgärdade på så sätt att problemen är minimerade, (men i princip inte går att eliminera till 100%), men att fru & hundar har utvecklat en överkänslighet så att även enstaka molekyler av ämnet utlöser full reaktion. (Jmfr t ex med överkänslighet mot epoxi för dem som tidigare exponerats över sin känslighetströskel.)

Tyvärr verkar en flytt vara det enda vettiga att rekommendera. Dock är ett sjukt hus näppeligen lättsålt, el ger er pengarna tillbaka, så... en tuff sits.

Är husförsäkringen en framkomlig väg att få hjälp i undersökningsarbetet?
 
Är det ett större bolag/kataloghus som byggt skulle jag allra först ringt dem. Har de gjort många hus av samma typ så bör de ha flera med samma problem. Om de erkänner det eller inte kan jag inte sia om men är de seriösa bör de göra det.

Innan ni flyttar, måla samtliga ytskikt(tak/vägg) , kanske med ett lager spärrfärg först. Det är ändå dags om det är från -07. Kolla golven (kontakta tillverkare), i USA har det senaste halvåret rullat upp en riktig skandal där branchens största tillverkare/importör (Lumber Liquidators) har godkänt försäljning av golv med för höga halter formaldehyd.

Vad säger doktorns pricktest på din sambo? Antar att ni varit och kollat honom? Allergier kan komma/försvinna med ålder.
 
O
Ta in en besiktningsman som inte kommer från AC.
Men som skrivet tidigare installera ftx ventilation
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.