Håller på med en utbyggnad på 58 kvm 3 rum. Gamla huset har en ventil i badrummet och så finns det en braskamin. I övrigt ingen annan ventilation. Kvalitetsansvarig ville ha en friskluftsventil i varje rum i utbyggnaden. Räcker det om jag sätter typ fresh90 friskluftsventil i varje rum? på vilken höjd ska de sitta? Kommer då dessa att fungera både som tilluft och som frånluft?
 
Nej, friskulftsventiler är bara till-luft och sätts med fördel bakom en radiator (om sådan uppvärmning finns).

Frånluften måste lösas på annat sätt. Förr i tiden var det nästan uteslutande via skorstenens kanaler som husen ventilerades, antingen en och samma som rökkanalen eller ett antal andra som genom uppvärmningen av skorstenen fick "draghjälp" och agerade motor i ventilationssystemet.

Om man saknar de möjligheterna kan man sätta en badrumsfläkt som håller ett lågt konstantvarv, t.ex. pax passad eller fresh intellivent för från-luften.
 
  • Gilla
snubben11
  • Laddar…
Tack för svaret. Kan braskaminen fungera som frånluftsventil om man låter spjället stå öppet och luckan eller lådan under står på glänt? Borde det inte bli viss luftväxling mellan friskluftventilerna ? Jämför om två fönster i två olika rum står öppna blir det ju visst korsdrag?
 
Ja, det kan den särskilt om det är en kamin med bra drag i (rökkanalens utformning, längd, diameter osv ger bra skorstenseffekt). Om detta är tillräckligt för att vara all frånluft i ett helt hus är lite svårt att svara på, du får nog testa dig fram.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.