Hej alla kloka byggahusare!

vi har ägt vårt hus nu ett år (sen tillträde), byggt 1891. Första vintern var väldigt kall, elementen på ena sidan huset slutade att funka helt i ett hus om tre våningar inkl källare. Vi tog in en värmepanna-kille som bytte pumpen (vi har bergvärme), pannan är ca 10 år gammal. Pump bytt, ingen skillnad. Två rörisar var här, den andra fick till slut till elementen genom att åtgärda en kran/ventil som droppade, den var tydligen inte helt öppen. Ska tilläggas att både värmepumps-killen och röris sa att värmesystemet var kanon, trots modell äldre (oklart från när).

En bra sommar, så kom vintern igen. Samma problem som förra året. Värmepumpen kör full on-el (dvs räkning om ca 10 000kr/månad för bara elen!!!) och elementen i ena sidan huset funkar inte, stendött. Vi har luftat och fyllt på vatten och då blev elementet i köket lite ljummet, men dog efter några timmar bara. Idag var en röris här igen, knackade och luftade och kunde konstatera med 99% sannolikhet att något blockar rören som går till den ”trasiga” delen av huset. Ca 7 h efter detta knackande osv så dör fyra element till på andra sidan huset, dvs nu har vi bara ungefär 6 av 16 element som funkar i en villa på 240 kvm. Temp i vardagsrum är ca 15,5 grader.

Vad sjutton kan detta bero på??? De element som precis dog har funkat sen vi flyttade in.

Kanske bara dags att sälja kåken och flytta utomlands, så inte barnet får permanenta köldskador… (eller mamman och pappan för den delen).

kan tilläggas att vi nu eldar järnet i två öppna spisar, vet inte om det kan spela roll men för att överleva (lite skämt) så är det helt klart nödvändigt.
 
Redigerat:
Provat att spola ur värmesystemet?
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Inte än! Tydligen kan man inte göra det när det är minusgrader? Ska ju bli plus här inom kort så kanske bara är att hålla ut…?
 
Om ni har spisar att elda i borde ni väl kunna göra det nu med? Min mor fick lite liknande problem några år efter hon bytt från elpanna till värmepump. Jag blev till slut tvungen att gå igenom hela system och där fanns flera olika småproblem som skapade stora störningar till slut. Bl.a trasiga radiatorventiler som var helt stängda trots att dom visade att dom var helt öppna. Vilket gjorde att man aldrig fick ur all luft ur elementen när man luftade. Även mycket gammal skit i systemet som satt sig i här och var. Även värmeväxlaren var skit i. Vet inte om det kan göra att elen går mer då eventuellt. Det löste sig av att spola ur skiten baklänges.

Edit. Vet visserligen inte vad för värmepump du har så det kanske stämmer att det inte går när det är minus.
 
Redigerat:
Den där lilla silen som ska fånga upp smuts tycker jag är lite för dåligt för att hålla borta all skit. Nåt magnetitfilter tänker jag att man borde ha när man installerar värmepumpar i gamla system.
 
Jag antar att radiatorerna är från en tid långt innan BVP kom till. Då är de dimensionerade för en ganska hög franledningstemperatur, kanske 70 C. Med en BVP kommer man aldrig upp i det. Dvs vid konvertering från ved/oljepanna till BVP krävs ofta (inte alltid) att radiatorerna byts till sådana som har mer värmeavgivningsyta. Större helt enkelt.
Men det är inte OK att vissa radiatorer inte blir varma. Radiatorerna kan vara organiserade i olika kretsar från BVP. Som husägare behöver man följa rören och ventilerna. Speciellt i ett gammalt hus som har ändrats några gångar kan du inte lita på några rörkillar. Man måste förstå det själv.
Cirkulationspumpen pumpar på och vatten går den enklaste vägen dvs där rören är tjockast och där alla ventiler är öppna. Allt annat blir utan. Du kan börja med att öppna alla termostatventiler till max, sedan stänger dom radiatorerna som är varmast stegvis. Till sist har du stängt alla varma radiatorerna och tvingat vattnet att går genom de kalla radiatorerna. Det kan alltid ta en dag att ställa om. Får du inte varmt på dom längst borta är det kanske dags att ta nästa steg. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.