Var och kollade på Götenehus nya visningshus i Ågesta, Villa Tingsholm.
Där hade dom djäkligt snygga hängrännor/stuprör i en silverlackad nyans. Ngn som vet märket/leverantören på dessa?

 
Zinkrännor ? ???
 
ab-cd skrev:
Men galvat måste målas.
Hehe...sedan när då?Man får en jäkligt snygg patina efter några år. Galvat är helt hopplöst att måla utan förbjudna primers. Färgen lossnar ovillkorligen.

Zinkrännor och stuprör (ren zink) skall man tänka sig för en extra gång innan man väljer. De är extremt köldkänsliga och går sönder som glas vid temperaturer under -20 grader och mekaniskåverkan.
En god vän snubblade och slog emot ett av sina zinkstuprör på huset. Allt splittrades i småbitar och han fick skärsår i nacken av nedfallande skrot. Annars är det väldigt snyggt med fin patina

---

(polerar du koppartak med Häxan varje år också? ;) )
 
Johan Gunverth skrev:
Hehe...sedan när då?Man får en jäkligt snygg patina efter några år. Galvat är helt hopplöst att måla utan förbjudna primers. Färgen lossnar ovillkorligen.
Om du vill ha rost som patina så är det säkert helt OK. Dagens galvningar är tydligen inte av samma kaliber som förr. Tänkte själv sätta upp galvade rännor eftersom det ju är snyggt, men plåtslagaren avrådde helt från det. Galvad plåt går alldeles utmärkt att måla efter ca 3 år.
 
är inte dessa rännor belagda med aluzink , samma som falsade plåttak är ? var själv och tittade på ett Trivselhus med silverrännor och det såg inte ut som galv -dessa var blankare.
 
ingen som har en bild på detta?
 
Icopal marknadsför rännor i något som kallas Aluzink.
jäkligt snygga.
 
Benno. skrev:
Går det ens att få tag i galvade rännor och rör idag utan att specialbeställa från plåtisen? Det som säljs idag är ju silvermålade vanliga.

Gissar att gammal hederlig galv håller bättre än dagens plastade svartplåt.

Hittade underliga "lappar" på marken efter senaste köldknäppen som visade sig vara plasten från vindskiveplåtarna som börjat släppa.
Är inga problem att köpa galvade hängrännor dock så är det som nämnts tidigare ingen "gammal hederlig galv" längre, gick en byavandring i en bergsmansby här i närheten för några år sedan med en byggnadsantikvarie, han visade diverse projekt som var gjorda i samarbete med länsstyrelsen, bl.a ett uthus där dom försökt få ett äldre utseende med galvade rännor, glest mellan rännkrokar, "sickad tratt" och falsade böjar på stuprören........efter mindre än 15 år var det fullt av rosthål i rännorna !

PS. Plastisolbelagd plåt är inte svartplåt, även den är galvad !
 
Är en nöjd ägare till galvade rännor som "försökt få ett äldre utseende med galvade rännor... och falsade böjar på stuprören" sedan sex år, ingen rost syns än...

Har tidigare haft inplatsade stuprör från Lindab vilket jag inte rekommendar. Lindabs silverlackade är väl också plastisol?

Fortfarande väntar nuvarande stuprör på målning m linoljefärg, de lär få vänta ett tag till...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.