Våran tvättmaskin har felkod F57. Det är en Siemens WM16S770DN/01 Det går att starta ett program och maskinen börjar fylla vatten. Men sen börjar inte trumman snurra och felkoden kommer upp i displayen.
Googlade och fick fram att det vanligen är fel på styrenheten,BSH 900051175, till motorn. Har plockat bort den och på kretskortet går det att se att några komponenter är förstörda. Tänker att man skulle kunna byta styrenheten men funderar på om det trasiga kortet bara är orsakat av att komponenterna tagit slut. Eller är det så att det kan vara ett fel på motorn som förstört komponenterna.
Motorn gick trögt när maskinen hade gått sönder/visade felkoden. I normalt har det gått att snurra fart på trumman men nu stannar den direkt när man "puttat" på den. Med remmen borttagen från motorn snurrar trumman lätt men motorn går lite tyngre. Det här är med maskinen bortkopplad från nätet. När jag tagit bort kontakterna på motorn snurrar den lätt.
Om jag minns det rätt så ska det vara en kolborstfri motor. Är allt ok med motorn?
Tycker att det ser lite ut som att en lödning utanpå motorn har smält. Är det något i motorn som brunnit?
 
  • Kretskort från en Siemens tvättmaskin med märkningar för trasiga komponenter och en del av plastkåpan som visar missfärgningar från brännmärken.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild på ett kretskort från en Siemens tvättmaskin med tre röda pilar som markerar möjliga trasiga eller defekta komponenter.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En borttagen tvättmaskinsmotor med synliga skador, troligen en smält lödning, placerad på en arbetsbänk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.