Hej!
Jag har problem med att få våran shuntstyrning (Landis & Gyhr Sigmagyr Junior RVP 31.31) till pannan att fungera som jag vill. Har lagt ner mycket tid på det, men på dagarna är det för varmt. På nätterna för kallt. Dessutom reagerar den för sakta, och håller på ruinera oss i bränsle åtgång. Är det någon som har några erfarenheter eller tips?
Bakgrundsfakta:
1 plans hus, 110 m2 med källare i Småland byggt 1968.
Nyinstallerad panna (Värmebaronen Joker) med pelletseldning (Värmebaronen Viking Bio). Enrörs rörsystem för värme till radiatorerna (endast försedda med av/halv/hel genomströmning). Styrningen är alltså en Landis & Gyhr SIGMAGYR Junior RVP 31.31. Shunten på pannan är märkt SQK 32. En utomhusgivare (som inte är solutsatt) är ansluten.
Tacksam för hjälp!
//GoForIt
 
Komplettera med en inomhusgivare. ;)
 
Går det att finna det till denna gamla utrustning? Flytta in utomhusgivaren?
//GoForIt
 
GoForIt skrev:
Flytta in utomhusgivaren?
Nej, du har möjligtvis inte en manual till shuntstyrningen? ???
 
I nästan alla system med utomhusgivare så skall den s.k "lutningskurvan" ställas in. Hur du gör, skall finnas i manualen. Att ställa in den kan vara svårt(lurigt) och kräver tålamod om man inte är van att göra det.
Alltså ett klassiskt problem med utegivare.
 
Hade ett... GAMMALT landis&gyr system i huset tidigare, med utomhusgivare.

Det enda som gick att ställa in där var 4 förinställningar på "kurvan" och sedan fick man ställa in ett läge på inomhuspanelen (den som inte satt i pannrummet) som motsvarade lagom temperatur.

Det där var bökigt, ojämnt och funkade över lag väldigt dåligt.

Monterade istället in en termomatic med inomhusgivare vilket fungerar förträffligt.
 
snillet skrev:
Monterade istället in en termomatic med inomhusgivare vilket fungerar förträffligt.
Smart drag...
 
Ta kontakt med siemens, deras givare är kompatibla med gamla landis grejor.
Dom kan säkert svara på om din reglercentral är förberedd för rumsgivare.
/backe
 
Med tanke på det ganska låga priset på en ny Thermomatic, så tror jag inte att vi lägger ner mer tid på den gamla Landisen.. :)
Tackar för hjälpen!
//GoForIt
 
I vårt fall känns det i alla fall som om det borde fungera. Eftersom vi ju alltså inte har några termostater i ordets rätta bemärkelse, utan ett enrörssystem med justering för av/halv/hel genomströmning av pannvattnet.
 
En villa är ju normalt lite mindre än en "fastgihet" som man ofta kallar större hus än villor... även om de nu också ingår i fastigheter.

Så med fullt drag på alla termostater brukar enbart inomhusgivare fungera utmärkt i just villor. Maxbergänsning kan man ju sätta till 21 grader eller så för enskilda rum långt från givaren. För människovärme etc.

Hus oss varierar tempen från att börja värma vid 20.4 grader till att om man eldar i braskaminen eller det kommer mycket sol in, stänga vid 20.9 grader när termostaten står på 20.5.

Mellan rummen ligger det på 19.7 till 20.9 grader inom huset när det är 20.5 vid termostatpanelen.

Tiläggas bör att det är ett enplanshus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.